Una jornada a l'UJI reflexiona sobre la incorporació de les dones al sector marítim i els problemes de relleu generacional
Organitzada pel Grup de Recerca de Dret del Treball, Seguretat Social i Prevenció de Riscos Laborals amb el finançament de la Generalitat Valenciana
Amb motiu del Dia Internacional de la Dona en el Sector Marítim, el Grup de Recerca de Dret del Treball, Seguretat Social i Prevenció de Riscos Laborals de la Universitat Jaume I de Castelló ha organitzat per al dijous 19 de maig de 2022 la 1a Jornada sobre Treball Marítim, Relleu Generacional i Dona, finançada per la Generalitat Valenciana. L'activitat, oberta a totes les persones interessades, tindrà lloc a partir de les 9 hores a la sala de graus de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, encara que també es podrà accedir, via Meet, a través de la pàgina del grup (www.dtss.es).
Segons l'Informe BIMCO/ICS 2021 Seafarer Workforce, les dones representen l’1,2% de la mà d'obra marítima mundial. En xifres absolutes, s'estima que 24.059 dones presten serveis com a gent de mar. Es tracta, doncs, d'un sector en el qual les dones estan clarament subrepresentades. No obstant això, la tendència mundial segueix un clar augment constatat en l'últim Programa de Gènere de l'Organització Marítima Mundial (OMI) en el qual s'acredita un increment del personal femení del 45,8% entre els anys 2015 i 2021.
L'accés a la formació marítima i les oportunitats d'ocupació en aquest sector són consubstancials a tota labor política de foment de l'ocupació i de treball decent de les dones. Actualment, s'està intensificant la creació de llocs de treball marítims i Espanya té pendent de ratificar el Conveni OIT núm. 188 sobre les condicions de treball en la pesca. Les Corts Generals ja han concedit l'autorització i és un bon moment per a reflexionar sobre la incorporació de les dones al sector marítim i els problemes de relleu generacional als quals s'enfronta el sector.