CASTELLÓN | SOCIETAT

Investigadores de l'UJI participen en el projecte e-IRIS per a reduir la bretxa digital

ELPERIODIC.COM - 16/11/2021

Les investigadores de l'Institut d'Estudis Feministes i de Gènere Purificació Escribano de la Universitat Jaume I, Dora Sales i Alessandra Farné, participen en el projecte «e-IRIS: adquisició i impuls de capacitats digitals i ciutadanes», una iniciativa de la societat civil que sorgeix com a resposta a les desigualtats tecnològiques visualitzades a Espanya durant la pandèmia i que s'ha presentat en la seu de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Entre els impulsors de la iniciativa es troben la mateixa Federació Espanyola de Municipis i Províncies, la Fundació Cepaim, Fesabid, Vodafone, Prodigioso Volcán i un important grup d'universitats integrat per la Universitat de Múrcia, la Universitat de Salamanca, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat Rey Juan Carlos, la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat de Huelva. D'aquesta manera, el sector públic i privat i les institucions educatives s'alien per a donar resposta a les necessitats digitals de la ciutadania, construint una aliança estratègica a l'abric dels 17 ODS.

En la presentació, el secretari general de la FEMP, Carlos Daniel Casares, ha destacat que «la pandèmia ens ha fet més vulnerables, i la desigualtat social ha augmentat». Ha plantejat que moltes de les tendències accelerades per la COVID-19 seguiran presents, entre elles la digitalització forçada. A més, «una de cada quatre persones a Espanya (15 milions) manca de competències digitals bàsiques, per la qual cosa l'adquisició d'aquestes competències es converteix en una qüestió d'urgència». Casares ha remarcat el paper protagonista que la xarxa de biblioteques municipals pot exercir en aquest sentit per la seua capil·laritat territorial i la seua proximitat a la ciutadania.

A continuació, Juan Antonio Segura, director general de la Fundació Cepaim, ha assenyalat que el procés de transformació digital de les administracions públiques i la nova administració electrònica s'està convertint en un factor que pot incidir en l'increment de les desigualtats.

Per part seua, José Antonio Gómez, catedràtic de la Universitat de Múrcia, ha explicat el paper de les universitats participants en el desenvolupament d'una metodologia que aposta per una transformació digital humanista, centrada en les persones, a través d'un procés d'aprenentatge inclusiu, permanent, social i participatiu que s'adapte a les demandes d'una nova realitat.

El programa fomentarà l'adquisició de competències digitals bàsiques en el marc europeu on les biblioteques podrien funcionar com a vèrtex, per la seua dimensió comunitària, de manera que les persones puguen obtindre les capacitats necessàries per a la seua participació i desenvolupament en el context digital. Espanya compta amb 4.622 biblioteques públiques i més de 17 milions de persones inscrites. Així ho ha explicat Alicia Sellés, presidenta de Fesabid, que ha exposat com aquestes infraestructures públiques es poden involucrar en la capacitació digital de la ciutadania.

Finalment, José Antonio Gómez ha insistit que l'objectiu últim de l'esdeveniment és donar l'impuls necessari perquè, de la mà del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència «España Puede» i del Pla Nacional de Competències Digitals, e-IRIS puga arribar a ser una realitat.