CASTELLÓN | SANITAT I SALUT

Una infermera de Castelló participa en el primer projecte per a humanitzar l'atenció en ostomia

ELPERIODIC.COM - 22/07/2020

Emilia Suárez Domínguez, de l'Hospital La Plana, presenta al costat d'altres professionals per primera vegada més de 50 mesures per a aconseguir una atenció més humanitzada a aquesta mena de pacients

Emilia Suárez Domínguez, infermera estomaterapeuta de l'Hospital La Plana, és l'autora castellonenca del primer Document de consens d'Humanització de les Cures en Ostomia. Aquest document desenvolupat per Hollister, Projecte HU-CI i GEST –projecte integrat per infermeres estomaterapeutes - presenta per primera vegada més de 50 mesures per a aconseguir una atenció més humanitzada en les consultes d'ostomia i en l'assistència hospitalària que reben les persones ostomitzades.

“Per primera vegada s'han desenvolupat i consensuat les mesures necessàries per a aconseguir que les consultes d'ostomia siguen espais humanitzats per a pacients ostomitzats, cuidadors i professionals. No sols es tracta de derrocar barreres físiques, sinó també d'atendre les necessitats emocionals de les persones” explica Julia Romero Moreno, infermera estomaterapeuta de l'Hospital Universitari La Fe, i membre de GEST.

El Document de Consens, dirigit per Hollister i el Projecte HU-CI, ha sigut realitzat per una infermera estomaterapeuta de Castelló, un total de 13 professionals de la Comunitat Valenciana i prop de 150 de tota Espanya; i ha comptat amb la col·laboració de pacients amb ostomia i els seus cuidadors, que van proposar i van avaluar les propostes de millora en sis categories: Comunicació humanitzada, Atenció en la Consulta d'Ostomia, Hospitalització, Afrontament postostomia, Arquitectura humanitzada i Cura del professional.

Resultats del Document de Consens

S'acorda que una consulta d'ostomia humanitzada ha de ser/comptar amb:

  • Consultes individuals i espaioses.
  • Condícies adaptades per a les persones ostomitzada que compten amb safata de suport, material necessari per a fer-los canvis de bossa i espills de cos sencer.
  • Material necessari per a fer els canvis de bossa.
  • Espills de cos sencer per a fomentar l'aprenentatge del maneig de l'ostomia.
  • Implantar un sistema de gestió de residus que minimitze l'olor en la consulta.
  • Bona ventilació i il·luminació.
  • Llitera elèctrica.
  • Eliminar barreres físiques entre el professional i el pacient/ cuidador.
  • Comptar amb interconsultes i agendes pròpies per a gestionar les cites mèdiques dels seus pacients.
  • Garantir un equip de professionals sanitaris que suport emocional i nutricional al pacient, integrat per psicòlegs, sexòlegs, infermers-coach, endocrins i nutricionistes.
  • Garantir que tots els ostomitzats tinguen una estomaterapeuta de referència al llarg de la seua vida com a pacients.
  • Pacients ostomitzats, cuidadors i infermeres consideren fonamental fomentar la comunicació bidireccional i promoure els missatges de reforç positiu per a pacients i cuidadors.

“Humanitzar l'ostomia requereix posar a les persones en el centre de les cures, tornar als orígens de la nostra professió d'infermeres. Des de GEST hem treballat en diferents projectes que posen en valor a les persones com el comic “Humanitzant l'ostomia”, l'exposició itinerant “Herois i Heroïnes” i aquest “Document de consens d'Humanització de les Cures en Ostomia”, afig Paz Rodríguez Castellano, infermera estomaterapeuta de l'Hospital Universitari Doctor Peset, i membre de GEST.