CASTELLÓN | SOCIETAT

Ja hi ha hereus per a l'herència més famosa de Castelló

CARLOS MEDINA - 27/12/2022

Josefa Martell ha repartit els milions que va deixar 34 anys després de la seua mort

Ja hi ha hereus per a per a l'herència més famosa de Castelló. I és que la castellonenca Josefa Martell Farcha ha repartit els milions que va deixar i ho ha fet 34 anys després de la seua mort.

Després d'una odissea jurídica d'anys que va enfrontar a l'Ajuntament de Castelló amb la Generalitat, finalment una sentència i un posterior acord han aconseguit que es repartisca part dels diners entre diverses ONGs de la ciutat i la província.

Així, la Generalitat ha procedit a abonar més de tres dècades després un total de 671.452 euros a deu organitzacions socials i benèfiques per l'herència intestada d'aquesta veïna de Castelló, que va morir en 1988 sense hereus i sense haver realitzat testament, per la qual cosa la Generalitat es va fer càrrec d'aquesta.

“No era raonable que l'herència d'una veïna de Castelló no recaiguera en els veïns i veïnes de la localitat” ha expressat el conseller d'Hisenda, Arcadi España, en la trobada mantinguda amb representants de les associacions beneficiades.

L'herència, la més quantiosa que hi ha hagut sense hereus en la Comunitat Valenciana, estava formada per 32 immobles rústics i urbans, recursos líquids i accions del banc de València que ascendien a un total de 4,7 milions d'euros.

Una vegada finalitzat el procés de depuració, venda d'accions i subhastes de finques, s'han obtingut recursos líquids per més d'un milió d'euros, dels quals dos terços s'han distribuït entre les associacions i un terç passarà als comptes de la Generalitat.

A més, l'administració autonòmica ha sumat al seu patrimoni els immobles que no ha pogut subhastar, com ha explicat la directora general de Patrimoni, Isa Castelló.

Per a calcular els diners, a més, la Generalitat ha tingut en compte les finques de l'herència que va permutar en el seu moment per a construir edificis a València. Es tractava dels quatre béns de més valor, de més d'un milió d'euros, que se situaven als carrers Major i Enmig i en l'avinguda de Lledó de la capital.

Actualment, segons ha indicat, les herències intestades es reparteixen de concorde a una nova llei, amb la qual es destinen dos terços a finalitats socials de la Generalitat i el terç restant a labors de mecenatge. Amb aquest procediment hauran de dirimir-se les 374 herències abintestat que hi ha actualment en tràmit a Castelló.

On aniran els diners?

En l'àmbit provincial i aquelles entitats que tenen representació tant provincial com municipal s'ha abonat 47.960 euros a l'Associació Col·lectiu Unió d'Integració al Minusvàlid de Vila-real (ACUDIM); 85.263 euros a AFA Castelló i 85.263,78 euros a l'Associació de Familiars per als Drets de les Persones amb Malaltia Mental (AFDEM).

47.960,88 euros rebrà l'Associació valenciana contra la Fibrosi Quística; 85.263,78 euros a l'Associació-Fundació de Dany Cerebral Adquirit ATENEU; 85.263,78 euros a Càritas; i 85.263,78 euros a la Federació Provincial de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica de Castelló (COCEMFE) i a l'Associació d'atenció de familiars de persones amb problemes de conductes addictives (AVANT).

Per part seua, les organitzacions únicament municipals com AFANIAS, la Fundació DASYC o l'Associació Síndrome de Down han rebut un import de 37.302,9 euros cadascuna d'elles.

Els diners tornen a Castelló

Per part seua, l'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, ha recordat que l'Ajuntament de Castelló va haver d'arribar fins al Tribunal Suprem perquè l'herència Martell es repartira entre les organitzacions de benestar social de Castelló. “L'herència Martell servirà d'injecció econòmica a les organitzacions que més ho necessiten en un moment com l'actual i permetrà impulsar obres i serveis lligats a la qualitat de vida i al benestar de la ciutadania”, ha apuntat.

El president de la Diputació, José Martí, ha assenyalat que a pesar que el repartiment es produeix 34 anys després de la seua defunció, “mai és tard si aquesta és bona, i aquesta és bona perquè els recursos es reparteixen entre col·lectius de la societat civil que fan tasques que redunden en benefici del conjunt de la societat”.

La Generalitat es va convertir en hereua de Josefa Martell Farcha en 1991 després de la seua defunció en 1988 sense testament i hereus; el 31 de maig de 1991 es declara a la Generalitat com a única hereua dels béns de la causant, en virtut de l'article 43 de la Llei 14/2003, de 10 d'abril, de Patrimoni, de la Generalitat.

En el seu moment l'Ajuntament de Castelló de la Plana va interposar recurs de cassació contra la destinació dels béns procedents del cabal hereditari. La Sentència del Tribunal Suprem 7633/2002 va estimar les seues pretensions i va establir que la normativa aplicable per al repartiment és l'article 956 del Codi Civil (en l'actualitat derogat) i el Decret 2091/1971 del Ministeri d'Hisenda. I que per tant a la Generalitat només li corresponia un terç del cabal, corresponent 2/3 a entitats d'àmbit provincial i municipal.

L'actual Consell, després d'haver-se permutat per part de l'anterior govern diverses parcel·les i solars fora de la província, va procedir a regularitzar el conjunt de les parcel·les disponibles i a la seua subhasta.