CASTELLÓN | FESTES

Gaiates casolanes il·luminen Castelló des dels balcons en la no Magdalena

ROSA PIQUER - 11/03/2021

‘Il·lumina el teu balcó’ la proposta de l'Associació de Artistes Gaiaters per a mantindre l'essència de les festes fundacionals

Castelló viu per segon any consecutiu la setmana de Magdalena sense festes per la pandèmia. Malgrat que els actes festius s'han suspesos, els col·lectius que giren entorn a les festes fundacionals de la ciutat no han deixat escapar l'oportunitat de rememorar la seua setmana gran.

Aquest és el cas de l'Associació de Artistes Gaiaters que han posat en marxa ‘Il·lumina el teu balcó’, una proposta per a “convidar a la ciutat a il·luminar Castelló ja que enguany no tenim gaiatas, que són l'essència de la nostra festes. La Magdalena és llum”, explica Vanessa Pérez, presidenta de l'entitat.

Així doncs, els balcons de Castelló s'han il·luminat amb monuments gaiateros casolans.

Per a això, des de l'associació han penjat en el seu web www.fergaiata.es tutorials sobre com fer un monument gaiatero.

Vanessa Pérez assenyala que aquesta iniciativa que ha sorgit enguany “volem que tinga continuïtat amb el temps”, perquè des dels balcons “arribe l'esperit de la Magdalena a tota la ciutat”.

Un esclat de llum

La gaiata és el monument característic de les festes de la Magdalena i per a participar en el concurs ha de complir amb uns requisits mínims: un carro de tres metres quadrats, una altura màxima de sis metres, un gaiato, l'escut de Castelló i llums.

Amb el pas dels anys, sense perdre la seua essència, les gaiatas han evolucionat i adaptat. Així, les primeres gaiatas portaven unes mànegues llargues que es connectaven als pals de llum perquè es pogueren il·luminar durant la desfilada que recorre el centre de Castelló. Aquelles mànegues van donar pas a grups de llum en el mateix carro.

També la il·luminació s'ha adaptat. Les bombetes de tota la vida han donat pas a la il·luminació led. “A part de la inversió econòmica que van haver de fer les gaiatas, vam haver d'estudiar per a saber quina llum havíem d'usar en els monuments”, explica Vanessa Pérez.

Els artistes gaiateros són autodidactes que dediquen part del seu temps lliure a construir els monuments. Castelloneros inquiets, com la presidenta de l'associació. “M'agrada aprendre mirant altres gaiatas, aprenent del que tens al costat, altres tècniques, llegint llibres d'arquitectura i ara mirant per Internet”, explica Vanessa Pérez.

L'objectiu és traure noves idees per a plasmar-les en els monuments gaiateros perquè “la gaiata és art, és crear”.

L'origen

Les festes de la Magdalena tenen el seu origen en la fundació de Castelló. La llegenda conta que en la nit del tercer dissabte de Quaresma els habitants de el Castell de Fadrell (ara Castell Vell) havien de traslladar-se a la plana, que havia sigut recentment alliberada pel Rei Jaume I, una zona amb millor accés i terres molt més fèrtils.

Sabent que anaven a passar la nit a la muntanya, van penjar fanals dels seus gaitos, donant el seu origen a les gaiatas; i els rotllos actuals simbolitzen els pans que es van emportar com a provisió durant el trasllat.

MÉS FOTOS