Les Gaiatas de Castelló ja són BIC: Què simbolitzen i què significa el reconocimento?
La desfilada dels monuments passa a tindre ‘5 estreles’ i “puja de nivell”
La desfilada de Gaiatas de les festes de la Magdalena de Castelló ja és Bé d'Interés Cultural (BIC).
Així ho ha aprovat el Ple del Consell, que s'ha reunit este dimarts en la capital de la Plana en plenes festes fundacionals.
“Hui és un dia històric per a la nostra ciutat” i l'anunci del BIC “un orgull, una alegria, una satisfacció i un honor”, ha expressat l'alcaldessa Begoña Carrasco.
“Crec que és just, merescut i que era necessari, ja que ho tenien també les Falles i Fogueres i a Castelló no volem ser més que ningú, però menys tampoc”, ha incidit Carrasco sobre el BIC al “símbol per excel·lència de Castelló”.
A més del valor del símbol, lligat al mite de la fundació de la ciutat, les festes tenen un vessant turístic que alguns estudis xifren en 15 milions d'euros d'impacte per a la ciutat, amb una ocupació hotelera per damunt del 90%, ha recordat la primera edil.
Per part seua, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha agraït el treball realitzat des de la Gestora de Gaiatas, la regidoria de Festes o el paper del mateix Agustín Mon en la consecució d'esta declaració: “Ells són els hereus d'una llarga tradició, d'una llarga reivindicació que ha culminat. Són ells els que han treballat per llarg temps”.
Què suposa el BIC?
Segons ha explicat president “ara, passem a eixe nou nivell, on només els declarats com Bé d'Interés Cultural tenen una nova capacitat de promoció i de difusió”.
Sobre aquest tema, el conseller de Cultura Vicente Barrera ha assegurat que “esta declaració BIC porta una comunicació a l'exterior i una visibilitat que abans no tenien”.
“Les Gaiatas continuaran sent les mateixes, però el que significa esta declaració és com la diferència entre un hotel de 4 o de 5 estreles. Amb este BIC hem posat les 5 estreles a la Desfilada de Gaiatas de Castelló”, ha expressat.
Així, Barrera ha indicat que “tot eixe reconeixement farà que quan isquem a l'exterior comptem amb eixa declaració de BIC podem millorar eixa promoció”.
Segons arreplega el decret aprovat pel Consell, per a la protecció de la Romeria dels Canyes i la desfilada de les Gaiatas i el seu simbolisme com a senyal identitari de la ciutat de Castelló de la Plana i del seu patrimoni cultural immaterial, es faran treballs d'identificació, descripció, investigació, estudi i documentació amb criteris científics, i s'incorporaran els testimoniatges que garantisquen la seua protecció i preservació.
Així mateix, es vetlarà per la pervivència d'esta manifestació cultural, la conservació dels seus valors tradicionals i la seua transmissió a les generacions futures.
D'altra banda, qualsevol canvi que excedisca el desenvolupament normal dels elements que formen esta manifestació cultural s'haurà de comunicar a la Direcció General competent en matèria de Patrimoni Cultural.
Així mateix, les accions de salvaguarda que es projecten hauran de tindre en compte, de manera molt especial, els riscos de desvirtuació que es podrien derivar del turisme massiu, així com la necessitat de valorar i protegir adequadament els oficis tradicionals associats a esta manifestació cultural.
La gestió del bé l'exerciran l'Església Catòlica, l'Ajuntament de Castelló de la Plana i la Federació Gestora de Gaiatas, que seran les que decidisquen sobre aspectes materials i immaterials, així com sobre el desenvolupament de la Romeria dels Canyes i la desfilada de les Gaiatas.
El final a un llarg recorregut iniciat per Agustín Mon
El gaiatero Agustín Mon va ser qui va iniciar els tràmits perquè el BIC poguera ser realitat. Un llarg camí que es va topar amb les primeres traves administratives en la Conselleria en 2022, quan va al·legar que el monument no podia ser un BIC immaterial a l'ésser “un objecte material”.
Per això, es va iniciar una segona tramitació com BIC de la ‘Desfilada de Gaiatas’ com a esdeveniment lligat, a més, a la Romeria dels Canyes, reconegut com BIC des de 2017.
Què significa el símbol de les gaiatas?
El Ple del Consell ja ha aprovat el decret pel qual es cataloga la desfilada de les Gaiatas, que se celebra a Castelló de la Plana durant la festa fundacional de la Magdalena, com BIC amb la categoria de ben immaterial, complementant el BIC de la Romeria dels Canyes.
En el decret s'explica que Castelló de la Plana explica la seua identitat com a poble amb la llegenda del trasllat en 1251 dels antics pobladors des del turó de la Magdalena fins a la plana en una nit en la qual els fundadors de la ciutat caminaven secundant-se en canyes verdes, il·luminades amb fanalets que obrien el camí i portant als xiquets subjectes amb una corda per a evitar que caigueren a les aigües de les marjals.
Este moment és representat actualment en les festes de la Magdalena amb la Romeria dels Canyes i la desfilada de les Gaiatas. D'esta manera, el tercer diumenge de Quaresma les 19 comissions que participen en esta festa mostren els seus monuments il·luminats (gaiatas) que simbolitzen els ‘gaiatos’ (gaiatos), canyes i fanals que van utilitzar els primers castellonencs per a guiar-se des de la muntanya on se situa l'Ermita de la Magdalena fins a la plana, on es van establir finalment fundant així la ciutat de Castelló de la Plana.
La Romeria dels Canyes i la desfilada de les Gaiatas fan referència, per tant, al temps de constitució d'esta ciutat i representen el seu mite fundacional, la qual cosa els atorga un gran valor simbòlic com a element de pertinença a esta comunitat.