La Fundació Isonomia de l’UJI premia la professora Charo Altable Vicario per la seua tasca didàctica en l’àmbit de la coeducació emocional i sexual i prevenció de la violència
La dissetena edició del Seminari Internacional contra la violència de gènere «Educació, sexualitat, afectivitat i gènere» organitzat per la Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I de Castelló s’ha iniciat a la Facultat de Ciències de la Salut amb el lliurament del XVII Premi Isonomia contra la violència de gènere a la professora Charo Altable Vicario, experta en pedagogia terapèutica per la seua tasca didàctica amb alumnat i professorat en coeducació emocional i sexual i prevenció de la violència. I que li ha sigut lliurat per Pilar Safont, vicerectora de Política Lingüística i Igualtat de l’UJI i la professora Maria José Senent, vicepresidenta de la Fundació Isonomia.
Durant l’acte d’inauguració la vicerectora de Promoció Lingüística i Igualtat, Pilar Safont, ha comentat que un dels àmbits clau per erradicar la violència de gènere és «l’educació, tant la formal com el de la no formal perquè la desigualtat de dones i homes s’inscriu en la pròpia organització de la societat». Considera que existeixen dos grans reptes: d’una banda, aconseguir la implicació i compromís de tots els agents educatius i d’altra, la insistència en la formació del professorat sobre teoria i violència de gènere, per això, ha comentat «és tan encomiable la tasca realitzada per la professora Altable en la millora de les relacions afectivo-sexuals dels més joves i la capacitació del professorat».
L’experta pedagoga ha sigut, a més, l’encarregada d’impartir la conferència inaugural del seminari sota el títol «La construcción de otra educación sentimental y erótica- no patriarcal- como prevención de la violencia». Durant la primera part ha explicat que les emocions i els sentiments són conceptes ben diferents, mentre els primers són una forma instintiva, espontània i corporal d’expressar els afectes, els segons són la seua construcció cultural, influenciats pel tipus d’educació. Altable ha insistit en la importància d’escoltar les emocions i ha comentat algunes de les pràctiques realitzades en tallers i cursos impartits.
En la segona part de la conferència, ha parlat d’amor-passió, malentès com patiment, drama i dependència, en lloc de tendresa, escolta i acceptació de les diferències. En la seua opinió, gran part del maltractament està relacionat amb aquesta manera de veure l’amor, perquè la violència se situa en l’àmbit de l’afectivitat i la sexualitat. Altable ha assegurat que existeix un altre tipus d’erotisme no patriarcal basat en el tacte, el silenci, l’educació de la mirada, l’expressió de les emocions i el respecte a les altres persones.
El XVII Seminari Internacional contra la violència de gènere de la Fundació Isonomia de l’UJI continua dimecres a la tarda i dijous 4 de novembre pel matí amb diferents panells, conferències i presentacions de comunicacions.