Francesc Pla: «L'objectiu de la Convenció de Faro és que la ciutadania també siga actora principal de la gestió del patrimoni»
El patrimoni i les persones s'han convertit en els eixos de la segona jornada del curs «ODS8 Cultura. Estratègies per a l'ocupació en el sector cultural» emmarcat dins de la Universitat d'Estiu UJI 2022. La intervenció del gerent del programa de la Convenció de Faro del Consell d'Europa, Francesc Pla, ha deixat clar que «dins de la cultura, una de les parts importants a desenvolupar és el patrimoni», segons consta en els principis de la Convenció de Faro, un programa adoptat pel Consell d'Europa l'any 2005.
L'expert ha posat l'accent en l'aspecte humà, el qual considera «fonamental» per al desenvolupament de les iniciatives del programa del Consell d'Europa, un aspecte que «el diferencia d’altres manifestacions culturals més neutres on les persones són només espectadores». Segons explica Francesc Pla, «l’objectiu és que les persones siguen els actors principals de la gestió del patrimoni a través de comunitats patrimonials», encara que en ocasions es pot complementar amb l’administració pública la delegació de la responsabilitat.
Pla ha assenyalat que «s'ha de fer entendre que el patrimoni no és una cosa que només pot ser gestionada des de dalt, sinó que té moltes possibilitats de ser treballada des de baix». En eixe sentit, el gerent del programa de la Convenció de Faro ha valorat els treballs de diferents projectes en els quals «ha sigut la societat civil la que ha permès preservar i valoritzar el patrimoni», un element que «no és una cosa morta, sinó que és un element de present i futur i potser molt important dins de les societats contemporànies».
Pla ha presentat en la seua intervenció els grans principis d’aquest programa europeu i ha incidit en fer veure «com aquests principis poden incitar al desenvolupament sostenible i també d'augmentar la qualitat de vida de les persones». La Convenció de Faro va ser molt nova en l'any 2005 i avui en dia, moltes iniciatives que es desenvolupen arreu d'Europa van en la línia dels seus objectius.
En aquest sentit, s’ha de dir que Espanya ja ha sigut ratificat com a membre del Conveni de Faro i «ja estem treballant amb el Ministeri de Cultura per a veure com es pot plasmar aquest acord i implementar-lo en projectes concrets per a la societat», conclou Pla.
El curs reuneix diferents punts de vista d'especialistes que permeten observar amb major precisió quin és i quin ha de ser l'enfocament dels projectes culturals en el futur. Entre ells està el director honorari de la Càtedra Unesco de Polítiques Culturals, Alfons Martinell, qui ha afirmat que «no pot haver desenvolupament sostenible sense la inversió en el sistema cultural». L’expert en gestió cultural manté que «quan es milloren les condicions culturals es millora el desenvolupament social». Martinell considera «necessària la transversalitat en la cultura, ja que aquesta completa la seua acció directa, al temps que és una manera de pensar en pro d’un desenvolupament transformador».
En aquest sentit, Martinell ha explicat que «els fons per a invertir en cultura no han de pensar en un sistema cultural tancat, endogen, i ja la Agenda 2030 ens obliga a dialogar i tenir en compte aspectes com el medi ambient, la igualtat de gènere o l’escletxa digital un fet que permetrà a la cultura eixir del nostre gueto».
La jornada ha continuat amb la taula redona que ha tractat el tema de «La dimensió europea de la cultura. Estratègies i fons», en la qual s’han analitzat diferents iniciatives i projectes culturals a nivell europeu. En ella han participat Augusto Paramio, coordinador del Programa Europa Creativa en el Ministeri de Cultura i Esport; Francesc Pla, gerent del programa Convenció de Faro del Consell d’Europa; Silvia Rodríguez, de la Subdirecció General de Gestió i Coordinació de Béns Culturals del Ministeri de Cultura i Esport: i Roberto Ramos, de Multilateral, Associació per a la Cooperació Cultural.
La vesprada tindrà un caràcter més europeu amb la participació de Francisco Antunes de Paiva, director executiu de la candidatura de Covilha a la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco, que parlarà sobre projectes creatius locals a Portugal; Lluís Bonet, director del programa de Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona, que oferirà una conferencia sobre «Eficàcia i hibridació entre nivells de govern de les polítiques culturals a Europa davant la crisi de l’ocupació cultural».
La jornada i el curs conclouran amb una taula redona en forma de panell d’experiències culturals que s’estan portant a terme com el de PAX-Patios de la Axerquía (Córdoba), que presentarà Carlos Anaya; l’Associació Almasani (Sèrbia), sobre el que parlarà Violeta Derkovic; i el projecte ODS PEU de la Universitat Jaume I, que serà presentat per Ángela López, de Arae Patrimoni i Restauració.