CASTELLÓN | CULTURA I ESPECTACLES

La Fira Valenciana de la Música ofereix més de quinze actuacions en la seua última jornada

ELPERIODIC.COM - 13/11/2020

Ciudad Jara, Le Parody, Bigott i l’espectacle Ovidi 25 formen part de la programació

La Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend tancarà demà la seua huitena edició amb una quinzena d’actuacions musicals i amb diverses activitats per a professionals. Així, l’Auditori de Castelló acollirà els directes d’artistes com Ciudad Jara, Le Parody, Bigott, a més de les formacions locals The Black Beat i Montefuji. D’altra banda, el públic que s’acoste a l’Escenari À Punt, localitzat al Teatre Principal, podrà gaudir amb la mallorquina Maria Jaume i l’espectacle Ovidi 25, un homenatge a Ovidi Montllor.

En la vessant professional, es presentaran projectes culturals com la Unió Fonogràfica Independent (UFI), el circuit Girando Por Salas (GPS) i diversos festivals valencians. Els assistents també podran conéixer de primera mà els llibres publicats per artistes i periodistes musicals en els últims mesos. Finalment, Juan Manuel Latorre, membre de Vetusta Morla, repassarà la seua trajectòria en la quarta i última de les ‘Converses del Trovam’.

15 actuacions musicals de diversos gèneres

L’última jornada de la Fira Valenciana de la Música comptarà amb la presència de Ciudad Jara, projecte del cantant i compositor Pablo Sánchez, antic membre del grup La Raíz. El vocalista posarà de llarg els temes del disc Donde nace el infarto, un àlbum que ens va permetre conéixer el seu costat més personal i viatjar per diferents estils com el rock, el rap, el pop o la cançó d’autor. La banda actuarà a les 20:30 hores a la Sala Simfònica de l’Auditori en format acústic.

El mateix espai serà testimoni del concert de Bigott a les 17:30. El saragossà també arribarà a la capital de la Plana Alta amb nou disc sota el braç: This Is All Wrong. L’àlbum inclou dotze composicions on es desplega el particular i dispers univers de l’artista format per melodies d’indie, punk-rock, pop de sintetitzadors, psicodèlia, spaghetti western, rap de guitarres i exploracions acústiques.

Així mateix, s’ha de destacar la proposta de Le Parody, qui interpretarà els temes del disc Porvenir a l’Escenari Turia a les 20:45. En aquest treball, la cantant ha experimentat amb màquines analògiques i ha investigat coples, cants flamencs tradicionals i cançó popular per a l’elaboració de les lletres. La programació de l’Escenari Turia es completa amb els directes de Fizzy Soup, Le Nais, Kings of the Beach i The Black Beat, formació castellonenca amb influències de la música britànica dels seixanta i setanta.

Tres propostes ben distintes sonaran a la Sala Simfònica de l’Auditori. En primer lloc, a les 12:00, el duet de blues Solà & Estella recordarà grans figures del gènere com Robert Johnson, Son House o Lightnin’ Hopkins. A les 18:15 serà el torn de la banda de rock castellonenca Montefuji, que presentarà el disc Di que has llegado. L’última actuació tindrà lloc a les 21:00 hores amb Zetak, projecte de música electrònica en basc creat per Pello Reparaz en 2019 on predominen els sintetitzadors amb sons durs, profunds i obscurs.

Finalment, la programació de l’Escenari À Punt al Teatre Principal de Castelló inclou l’espectacle d’ELVISent i Jornalers, que oferirà versions de rock’n’roll clàssic per a tota la família a les 12:00 del migdia. Més tard, a les 17:00, la mallorquina Maria Jaume mostrarà els seus temes de folk acústic i pop independent, amb lletres crues i transparents. Per acabar, a les 20:00 hores començarà l’espectacle Ovidi 25. No se’n va, és qui torna, homenatge a Ovidi Montllor en el 25 aniversari de la seua mort protagonitzat pel poeta David Caño, el periodista David Fernàndez i els músics Mireia Vives i Borja Penalba.

S’ha de recordar, que els concerts previstos per a la Plaça de l’Hort dels Corders s’han hagut de suspendre per la nova regulació sanitària de l’Ajuntament de Castelló. Així, les actuacions de Nuc, Funkiwis i Cactus es retransmetran en línia per la pàgina web de la Fira (www.firatrovam.com), mentre que Lèpoka tocarà aquest divendres al Teatre del Raval a les 20:15.

Les activitats professionals

A partir de les 10:00 hores, els professionals inscrits podran assistir a les presentacions de la Unió Fonogràfica Independent (UFI); l’ens Basque Music. Promoció internacional de la música produïda a Euskal Herria; el circuit Girando por Salas (GPS); el Mariola Rock Solidari; el Marea Rock; el Corbera Blues Festival; el Benicàssim Blues Festival; la startup MusicList; i el projecte REMOR de Born! Music.

En acabar, a les 13:00, es presentaran les últimes novetats editorials de Pau Roca (La Habitación Roja), Laura Ramos, Carlos Pérez de Ziriza i Patricia Godes. Per concloure, a les 16:00 hores s’encetarà la quarta i última de les ‘Converses del Trovam’ amb el diàleg entre Juan Manuel Latorre, productor i guitarrista de Vetusta Morla, i Carla Melchor, periodista cultural del Levante-EMV.

II Jornades TIIM (Turisme & Indústria Musical)

La Fira Valenciana de la Música ha celebrat aquest divendres les II Jornades TIIM (Turisme & Indústria Musical). L’activitat, organitzada per l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) amb la col·laboració de Turisme Comunitat Valenciana, tenia com a objectiu analitzar les possibilitats de la música en la dinamització turística dels territoris. Les Jornades tindran continuïtat els dies 17 i 18 de desembre a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València.

A Castelló, s’han exposat iniciatives culturals que donen valor a factors com la sostenibilitat, el patrimoni natural, la poesia o les arts escèniques per a construir reclams turístics de proximitat que es diferencien dels grans festivals multitudinaris. A més, les II Jornades TIIM han inclós una taula de debat sobre tecnologia i turisme.

El programa d’activitats del Trovam – Pro Weekend també ha inclós la tercera de les sessions de les ‘Converses del Trovam’ amb l’entrevista d’Asun Pérez (Nomepierdoniuna) al músic Raül Refree. Les activitats professionals de la Fira es completen amb una xarrada sobre els Premis MIN de la Música Independent; els tallers sobre esponsorització i anàlisi de dades; i l’assemblea extraordinària de l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV).

Mesures de seguretat

S’ha de recordar que l’organització ha treballat en un protocol davant la Covid-19 en funció de les mesures adoptades per les autoritats sanitàries i amb l’objectiu d’oferir als assistents un entorn segur. Així, és obligatori l’ús de la mascareta i el gel hidroalcohòlic; l’accés és nominatiu a través d’acreditació professional, tiquet o invitació; no es permet l’entrada a les persones que superen els 37,5º de temperatura; s’ha de mantenir la distància de seguretat; cal fer servir els corredors senyalitzats per a circular pel recinte; el consum de menjar i begudes està limitat a les zones habilitades per a estes activitats; l’eixida del públic es fa de manera esglaonada i d’acord amb les indicacions del personal de la Fira; i els aforaments s’han adaptat a la normativa vigent.

La Fira Valenciana de la Música està coorganitzada per la Valencian Music Association (VAM!) i l’Institut Valencià de Cultura (IVC) amb la participació de l’Ajuntament de Castelló de la Plana i de la Diputació de Castelló. Així mateix, hi col·laboren À Punt Mèdia; Turisme Comunitat Valenciana; l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM); l'Acadèmia Valenciana de la Llengua; la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; la Berklee College of Music; i Cerveza Turia.

MÉS FOTOS