CASTELLÓN | CULTURA I ESPECTACLES

La Fira Valenciana de la Música obri com a plataforma de suport als afectats per la DANA

ELPERIODIC.COM - 03/12/2024

Setze formacions participaran en la Festa Solidària de la Música Valenciana a benefici de la Fundació Horta Sud

La primera jornada del Trovam també inclou les actuacions de Seserino, Hey Zuri, Pau Corea, Sanguijuelas del Guadiana i Fillas de Cassandra

Els professionals del sector analitzaran la situació de la indústria després de les inundacions

La dotzena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam començarà demà dimecres 4 de desembre i es prolongarà fins divendres 6. Durant eixos tres dies, l’Auditori de Castelló de la Plana acollirà més de 30 actuacions musicals i diverses activitats professionals. En el vessant artístic, cal destacar la participació de setze formacions en la Festa Solidària de la Música Valenciana que ajudarà a recaptar aportacions econòmiques per a la Fundació Horta Sud. A més, altres díhuit intèrprets tocaran en els diversos escenaris de la Fira. D’altra banda, els agents del sector assistiran a taules rodones sobre l’impacte de les inundacions en la indústria musical, així com a tallers pràctics i reunions de negoci. Així mateix, s’ha de ressaltar la presència de Maika Makovski i dels components de Nebulossa en Les Converses del Trovam.

S’ha de recordar que la Fira Valenciana de la Música s’hauria d’haver desenvolupat entre el 14 i el 16 de novembre. Tanmateix, les conseqüències de la DANA van obligar a ajornar la seua celebració. Això ha comportat la reconfiguració de la programació amb una reducció del pressupost pactada amb l’Institut Valencià de Cultura per tal de destinar eixos recursos a les persones afectades i al procés de reconstrucció. En esta situació, el Trovam també esdevé un espai de suport, reflexió i projecció de futur. D’esta manera, la Fira reconeixerà l’esforç d’aquelles persones que fan possible que la música seguisca sonant, malgrat les circumstàncies, i esdevindrà una plataforma en favor d’aquells que més ho necessiten en estos moments.

La jornada inaugural

La indústria musical valenciana també ha patit els estralls de les pluges. Segons la Valencian Music Office, l’impacte de les inundacions en el teixit musical s’estima, en un primer moment, en cinc milions d’euros entre pèrdues, danys materials i cancel·lacions de concerts.  Per això, la primera taula rodona del Trovam analitzarà les conseqüències de la DANA en el sector. Ho farà amb la participació de Juan Melgar, director del Centre de Coordinació d’Indústries Culturals del Ministeri de Cultura; Soco Collado, presidenta de la Federació de la Música d’Espanya Es Música; i Rafa Jordán, secretari de l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV).

Posteriorment, s’obriran Les Converses del Trovam, espai de diàleg amb un artista conduït per un professional dels mitjans de comunicació i la participació del públic. Demà s’escoltarà la veu de Maika Makovski, qui parlarà amb el periodista cultural Albert Fernández. La mallorquina acaba de publicar nou disc, Bunker Rococo, i donarà la seua opinió sobre el fet creatiu i la indústria musical, entre d’altres assumptes.

La Fira també servirà d’aparador per a les organitzacions que treballen en l’àmbit musical. Demà dimecres, els assistents podran conéixer les activitats de la Federació de la Música d’Espanya Es Música, entitat que representa i promou els interessos col·lectius del sector, i que aprofitarà per a presentar la seua nova gerència. La primera jornada del Trovam també estarà protagonitzada per la Societat d’Artistes o Executants d’Espanya (AIE). Així, Elena Barroso, membre de l’assessoria jurídica, detallarà les funcions de l’associació.

La programació professional es completa amb dos tallers pràctics. En primer lloc, l’Associació Estatal de Sales de Concerts (ACCES) en col·laboració amb la Fundació Music For All, entitat precursora en la creació d’una oferta musical inclusiva a Espanya, donaran les claus per a desenvolupar espectacles accessibles a tota la població. D’altra banda, membres d’Unison Rights, organització de gestió de regalies, aprofundiran en l’administració dels drets digitals i en la documentació i registre d’obres per al cobrament efectiu de les obligacions derivades del seu ús. A més, els professionals es reuniran en format d’speed meeting (reunions d’entre 5 i 8 minuts) per a incentivar la contractació d’artistes.

Els primers concerts de la Fira

A partir de les 14:00 hores, l’esplanada situada davant l’accés principal a l’Auditori de Castelló viurà la Festa Solidària de la Música Valenciana. Setze formacions valencianes actuaran durant les tres jornades del Trovam per tal d’aconseguir fons per a la Fundació Horta Sud. Les aportacions econòmiques es poden fer a través de la pàgina oficial de la Fira. Dimecres serà el torn d’Águeda Segrelles, cantautora que ha començat a introduir textures electròniques en les seues composicions; Tacho, qui fusiona la cultura popular valenciana amb ritmes llatins clàssics i actuals; Quinto, renovador de l’escena a partir de les tendències urbanes i les influències del pop-rap nord-americà; i Reina Mora, actualitzadors de la música de banda a través de l’electrònica.

Demà també obrirà l’Escenari Vibra Mahou, situat a la Sala de Cambra de l’Auditori. Allà, els assistents al Trovam podran conéixer els projectes musicals de díhuit intèrprets d’estils molt diversos. L’encarregada d’inaugurar l’espai serà Seserino, artista alcoiana que conrea estils com el bedroom pop i el happy pop amb artificis digitals. Dimecres 6 també hi actuaran Hey Zuri, un trio caracteritzat pel so contundent de les guitarres; Pau Corea, músic amb una llarga trajectòria de col·laboracions amb altres artistes que es llança en solitari amb un pop delicat i ambiental; i Sanguijuelas del Guadiana, grup extremeny que combina les arrels d’aquella terra amb el rock. Finalment, el duet gallec Fillas de Cassandra posarà en escena un espectacle d’inspiració teatral conduït per melodies que barregen música tradicional i electrònica.

La Fira Valenciana de la Música Trovam està impulsada per la Valencian Music Association (VAM!) en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura (Generalitat Valenciana) i l'Ajuntament de Castelló. A més, compta amb la participació de la Diputació de Castelló; À Punt Mèdia; l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (Ministeri de Cultura); Mediterranew Musix (Turisme Comunitat Valenciana); l'Acadèmia Valenciana de la Llengua; l'Associació d'Artistes, Intèrprets o Executants (AIE); Ràdio 3 (RNE); Onda Cero; Mahou - San Miguel (Vibra Mahou); i la Federació Valenciana de la Indústria Musical (Fevim).

MÉS FOTOS