CASTELLÓN | ECONOMIA I NEGOCI

Facsa amplia el projecte Tracker per a anticipar-se a les noves variants del covid en aigües residuals

ELPERIODIC.COM - 14/06/2021

Amb la col·laboració del centre tecnològic Leitat, recorreran a l'epidemiologia genòmica i es realitzarà una anàlisi mitjançant tècniques genòmiques avançades, en concret, seqüenciació massiva dirigida

FACSA, l'empresa de Grup Gimeno especialitzada en la gestió del cicle integral de l'aigua, continua innovant -en el marc de Waternology- en el desenvolupament de solucions digitals que permeten millorar la gestió de la situació epidemiològica actual. En aquest sentit, la companyia ha posat en marxa des de l'inici de la pandèmia dos innovadors projectes de vigilància mediambiental per a la lluita contra el Covid-19: COVID WATER i TRACKER, projecte europeu en el qual ara es fa un nou pas cap avant gràcies a la col·laboració amb el centre tecnològic LEITAT.

La innovadora plataforma, basada en un sistema d'informació geogràfica (GIS), combina indicadors de monitoratge clínic de SARS-CoV-2 amb les dades obtingudes a partir de les aigües residuals. Tot això a fi de predir brots de certes variants i llinatges, que ara es veuen ampliades a través del treball conjunt de totes dues organitzacions. Una col·laboració alineada amb els objectius marcats per la Comissió Europea en l'informe de recomanacions sobre el seguiment de la COVID-19 i les seues variants en les aigües residuals de la UE.

Per a això, es recorrerà a l'epidemiologia genòmica i es realitzarà una anàlisi mitjançant tècniques genòmiques avançades, en concret, seqüenciació massiva dirigida. D'aquesta manera, al costat de l'habitual seguiment per RT-PCR de les variants salvatges i altres noves de preocupació -com aquelles detectades a Regne Unit, Sud-àfrica, el Brasil i l'Índia- FACSA ampliarà el camp d'estudi per a també detectar de manera primerenca noves variants que puguen no haver-se detectat encara a partir de mostres clíniques, i la presència de les quals siga significativa i puga representar un risc en el futur per a la població.

A més, l'anàlisi permetrà reconstruir la seqüencia genòmica de les diferents variants i, per tant, estudiar la seua evolució al llarg del temps a fi de poder dur a terme un major control i seguiment del material genètic del virus.

Amb tot això, aquesta eina -que posa en valor l'aigua residual com a important font d'informació per a millorar la salut de la població- continua fent possible, entre altres coses avaluar el seguiment dels programes de vacunació, millorar la gestió de l'epidèmia en justificar les modificacions entre fases i continuar col·laborant en el control, prevenció i seguiment de brots juntament amb les autoritats encarregades de garantir la salut pública.

El projecte TRACKER ha sigut finançat per la Comissió Europea a través del programa Horizon 2020 (Framework Programme for Research and Innovation 2014-2020, EU Grant Agreement 101016203), després de ser un dels 18 seleccionats en la primera ronda d'ajudes, d'entre un total de 135 sol·licituds provinents de 21 països diferents.

MÉS FOTOS