Èxit de participació en la cinquena edició d'UJI Emprèn OnSocial
El programa d'emprenedoria social i tecnològica, promogut pels vicerectorats d'Investigació i Transferència i d'Estudiantat i Compromís Social de la Universitat Jaume I de Castelló, ha arrancat la cinquena edició amb un total de 28 idees promogudes per la comunitat universitària. Aquestes iniciatives, que s'aniran desenvolupant al llarg del programa, seran susceptibles de transformar-se en projectes emprenedors sostenibles que puguen eixir al mercat amb les màximes garanties.
UJI Emprèn OnSocial està organitzat conjuntament per la Càtedra INCREA d'Innovació, Creativitat i Aprenentatge i Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, en col·laboració amb l'associació SECOT (Sèniors Espanyols per a la Cooperació Tècnica). Aquesta iniciativa en les seues últimes edicions s'ha convertit en programa de referència per a emprendre a la Universitat Jaume I. Un total de 77 persones s'han registrat en la plataforma web del programa per a presentar idees socials, tecnològiques o de caràcter mediambiental, conformant un total de 28 projectes elegibles.
En aquesta cinquena edició, les sessions de formació es duran a terme inicialment en format en línia encara que no es descarta, en funció de la situació pandèmica, que puguen desenvolupar-se en manera híbrida (presencial i en línia). La duració del programa és de 10 mesos, d'octubre de 2021 a juliol de 2022, i cadascun dels projectes tindrà assignat, durant tot aquest temps, un mentor de SECOT que l'ajudarà a materialitzar la seua idea i convertir-la en una emprenedoria viable.
El programa està dividit en dues fases. En la primera fase («Posa la teua idea a prova»), la Càtedra INCREA centrarà el seu suport a treballar i validar la idea, mentre que en la segona fase («Prepara't per a saltar al mercat i crear una empresa sostenible»), Espaitec s'encarregarà de madurar el projecte. En totes dues fases es comptarà amb la participació de professorat i de professionals experts en actiu, que aprofundiran en temes tan diversos com el disseny d'un producte mínim viable i del model de negoci que permeta la seua posada en el mercat, els processos de validació i interacció, la presentació del projecte, temes legals, competències de l'emprenedor, eines per al treball diari, mètodes de cocreació i plans econòmics o temes de finançament per a l'emprenedoria.
De les idees seleccionades que aspiren a ser projectes emprenedors després del pas pel programa es troben, entre altres, solucions tecnològiques per a evitar cues en autoserveis, plantes de reciclatge en països subdesenvolupats, un programari d'avaluació per a tests, plataforma de reserves en línia, foment de l'esport a través d'aplicacions 3D o empreses que fomenten la sensibilització i prevenció dels tipus de violència.
Tots aquells projectes que finalitzen amb un aprofitament verificat del programa obtindran un diploma que els ajudarà a optar al certificat oficial en competències emprenedores i tindran la possibilitat de concórrer a la convocatòria d'ajudes per a la millor iniciativa empresarial, organitzada per l'UJI i Banco Santander.
L'evolució del programa es pot seguir en www.ujiempren-onsocial.uji.es