Espaitec reuneix 80 persones per a reflexionar sobre la salut mental en l'era digital en «La Clau... de la Innovació»
En la jornada han participat Abel Baquero, de Fundació Amigó; Rafael Mora, de l'Hospital Provincial de Castelló; Diego Hidalgo, autor del «Manifiesto Off», i Oliver Tauste, del Cos Nacional de Policia
Espaitec, el Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, ha organitzat una nova edició de «La Clau... de la Innovació», una jornada amb un format inspirat en el programa de televisió La Clave de José Luis Balbín, en la qual s'aborden temes d'actualitat vinculats a innovació, tecnologia i desafiaments de la societat a través d'espais de conversa i reflexió compartida des d'una perspectiva de 360°. Concretament, en aquesta sisena edició s'ha aprofundit en l'impacte de les noves tecnologies i la digitalització en la salut mental de la societat.
L'esdeveniment ha començat amb l'actuació musical dels rapers Zeta i Dela, els quals han oferit una perspectiva artística sobre els temes a tractar, creant un ambient reflexiu per a les persones assistents. Posteriorment, s'ha projectat un breu documental per a explorar els efectes de la digitalització en la salut mental, proporcionant un marc informatiu i visual, que ha servit de preàmbul per a donar pas al debat central de l'esdeveniment.
La periodista Julia Mesonero i el director d’Espaitec, Juan Antonio Bertolín, han moderat el debat en el qual han participat destacats professionals com Abel Baquero, psicòleg en la Fundació Amigó; Rafael Mora, cap de l'Àrea de Salut Mental de l'Hospital Provincial de Castelló; Diego Hidalgo, sociòleg i autor del «Manifiesto Off»; i Oliver Tauste, membre del Cos Nacional de Policia i autor d'Internet negro.
Un dels punts centrals del debat ha sigut l'augment significatiu de problemes de salut mental entre els joves a causa de l'excés d'ús de noves tecnologies. En aquest sentit, Baquero ha afirmat que la constant exposició a les xarxes socials i la dependència dels dispositius digitals han generat un impacte negatiu en el benestar psicològic dels adolescents.
Respecte a les iniciatives que es poden dur a terme per a educar la població sobre un ús responsable de les tecnologies, Tauste ha assenyalat que és fonamental implementar programes educatius des d’edat primerenca que incloguen el desenvolupament de competències digitals i el foment d'hàbits saludables en l'ús de dispositius.
Per part seua, Hidalgo ha exposat els beneficis que poden suposar la desconnexió digital, i ha destacat com aquesta pràctica pot millorar significativament la salut mental i el benestar general de les persones.
Així mateix, s'ha recalcat la importància de la col·laboració entre professionals de la salut mental i altres persones expertes. Mora ha subratllat que aquesta sinergia és essencial per a abordar de manera integral els problemes derivats de l'ús excessiu de la tecnologia.
L'esdeveniment, que compta amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació, ha conclòs amb un intercanvi d'idees i experiències entre ponents i públic. A través d'aquesta jornada, Espaitec es posiciona com a referent en la divulgació de la innovació i el benestar social.