CASTELLÓN | SANITAT I SALUT

Espaitec continuarà promovent iniciatives com Kimibox mitjançant l'acord de cooperació amb la Generalitat Valenciana

ELPERIODIC.COM - 25/01/2023

Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, continuarà fomentant projectes com Kimibox en l'UJI.>LAB, el LivingLab d'Espaitec, amb el suport de la Unitat d'Oncologia Pediàtrica de l'Hospital General Universitari de Castelló, mitjançant l'acord de cooperació amb la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. La iniciativa Kimibox es basa en la fabricació de capsetes per a albergar medicació d'aplicació en processos de quimioteràpia, decorades amb diferents elements, en un procés de cocreació entre l'estudiantat del Grau en Enginyeria en Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes de l'UJI i un equip de professionals de la Unitat d'Oncologia Pediàtrica de l'HGUC.

El projecte Kimibox es va iniciar per la necessitat de donar ànim i força als xiquets, xiquetes i adolescents al llarg del procés de tractament contra el càncer, al costat dels familiars i entorn més pròxim, durant el procés de la malaltia, proporcionant-los ajuda i motivació extra des d'una perspectiva emocional. En circumstàncies com aquestes, no sols és suficient l'atenció mèdic-sanitària, des del punt de vista del tractament oncològic, sinó que són necessàries accions de suport psicològic i social a pacients i familiars amb la finalitat d'oferir-los força, suport i ajuda durant el transcurs de la malaltia.

L'UJI.>LAB Challenge Kimibox

El principal objectiu del projecte Kimibox va ser dissenyar i imprimir en 3D, amb l'ajuda del laboratori de prototipatge ràpid d'Espaitec, FabLab, un conjunt de capsetes que albergaren dosis de quimioteràpia, de manera que les bosses de tractament quedaren ocultes després d'elles i, a través dels seus dissenys, humanitzar el procés de medicació. Les capsetes de quimioteràpia van ser decorades amb diferents elements com, per exemple, adhesius, pissarres i figures de dibuixos animats.

Kimibox va ser desenvolupada dins de la iniciativa UJI.>LAB Challenge, centrada en la resolució de desafiaments de la societat per part de la comunitat universitària, amb la participació de l'estudiantat de Grau en Enginyeria en Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes de la Universitat Jaume I, els qui, en un procés cocreatiu juntament amb professionals sanitaris de la Unitat d'Oncologia Pediàtrica de l'Hospital General Universitari de Castelló, van proposar possibles solucions i dissenys al desafiament de la humanització del tractament oncològic pediàtric. La sessió es va realitzar mitjançant la metodologia Innovation Camp, basada en una hibridació adaptada de diverses metodologies conegudes que impulsen el desenvolupament de processos d'innovació oberta, col·laborativa i multidisciplinària en el qual s'explora, experimenta, prototipa, valida amb usuaris reals, descobreix i, sobretot, s'aprén. És a dir, un LivingLab en la seua pura essència. L'estudiantat va treballar en diversos grups i valent-se d'un suport gràfic per a definir la problemàtica i suggerir la millor solució.

Validació dels dissenys UJI.>LAB Challenge Kimibox

L'estudiantat del Grau en Enginyeria en Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes de la Universitat Jaume I va fer lliurament dels prototips dissenyats a la Unitat d'Oncologia Pediàtrica de l'HGUC per a la seua validació. La fabricació de les capsetes Kimibox es va dur a terme en el laboratori de prototipatge d'Espaitec, FabLab, el qual va estar a la disposició de l'estudiantat participant durant el període de fabricació. Concretament, la fabricació de les capsetes Kimibox es va realitzar mitjançant impressores 3D i ordinadors amb el programari Cura instal·lat.

L'objectiu principal va ser validar la funcionalitat en un entorn sanitari real. Per a això, van avaluar aspectes, com per exemple, l'impacte emocional dels dissenys Kimibox en els xiquets i xiquetes o adolescents durant el tractament; el sistema de muntatge i assemblatge; el sistema d'emmagatzematge; l'adequació de Kimibox en el procés de neteja i/o esterilització; la durabilitat al costat de l'adequació a l'entorn sanitari (cantonades, zones punxants, etc.) que pogueren comprometre la bossa d'administració del tractament.

UJI.>LAB, el LivingLab d'Espaitec

L'UJI.>LAB té com a objectiu facilitar i la implementació de projectes cocreatius, és a dir, projectes en els quals s'incorpora a l'usuari final en el seu disseny, bé a través de Treballs de Final de Grau (TFG) o Treballs de Final de Màster (TFM) o projectes d'una altra índole, incorporant les més innovadores metodologies impulsades per l'European Network of LivingLabs (ENOLL), de la qual Espaitec forma part des de 2011. Per a això Espaitec posa a la disposició de la comunitat universitària el FabLab, el laboratori de prototipatge que permet obtindre com a resultat un producte tangible. El FabLab compta amb la tecnologia més avançada en impressores 3D, impressores de resina, talladores làser, traçadors de tall, CNC de precisió, CNC per a grans formats i escàners 3D.

La posada en marxa de la iniciativa UJI.>LAB ha sigut possible gràcies al finançament de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) des del 2020 fins a l'actualitat.

MÉS FOTOS