CASTELLÓN | CULTURA I ESPECTACLES

Escala a Castelló bat el seu rècord amb 12 vaixells històrics i moderns: Coneix quins són

ELPERIODIC.COM - 23/03/2024

Torna el festival marítim Escala a Castelló amb la seua sèptima edició i el fa batent el seu rècord de vaixells, amb fins a dotze navilis, huit vaixells històrics i quatre institucionals.

Així, en plenes Pasqües el Grau de Castelló es convertirà en la capital del món mariner, del 4 al 8 d'abril de 2024.

Enguany, a més, Escala a Castelló complementa les seues activitats, desfilades, i mercats amb una Setmana Marinera per a oferir els millors productes del districte marítim. Les Justes de Sète, les visites als vaixells, una fira infanti.... Consulta la programació al complet d'Escala a Castelló en este enllaç.

La Nao Victoria

La Nao Victoria és ja el vaixell almirall d'este festival. Es tracta d'una rèplica del vaixell que en el qual van viatjar Magallanes i Elcano en la seua expedició, la que per a molts és la major aventura de la història de la navegació: la primera volta al món en el Segle XVI (1519/1522).

Va ser el 8 de setembre de 1522 quan 18 homes, sota el comandament de Juan Sebastián Elcano i a bord de la Nao Victoria van aconseguir la primera circumnavegació al globus terraqüi. Així, després de més de tres anys de sofriments en la mar van ser els primers a creuar els grans oceans i donar a conéixer la grandària real de la terra.

Pots visitar-la virtualment en este enllaç.

Eslora: 26m

Mànega: 6,70m

Calat: 3,2m

3 Pals / 6 Veles / 290m² de superfície velica.

Construcció: 1992

Pascual Flores

El Pasqual Flores és un històric navili construït a Torrevieja en 1917 per al pròsper comerç de la sal i les fruites amb els ports del Mediterrani i Àfrica. És un símbol dels últims velers del Mediterrani i ha sigut recentment restaurat per la Fundació Nao Victoria. Estarà acompanyat del seu bessó, el Santa Eulalia.

Eslora: 43,78m

Mànega: 8,60m

Calat: 4 m

3 Pals / 10 Veles / 415m² de superfície velica.

Construcció: 1917

Galeón Andalusia

El Galeón Andalusia és una rèplica del navili espanyol del segle XVII, un dels galeones espanyols que durant tres segles van compondre la flota de les Índies que connectava els oceans.

La rèplica que es podrà contemplar a Castelló també ha recorregut mig món, des dels oceans Pacífic, Índic i Atlàntic, fins a la Mar Mediterrània, el Mar Roig, la Mar de la Xina Meridional, la Mar Egea, l'Estret del Bòsfor i la Mar Carib.

Eslora: 50 m

Mànega: 10'10 m

Calat: 3 m

Construcció: 2009

Goleta Cervantes Saavedra

Va ser construït com a vaixell far en les drassanes sueques Götaverken AB, amb el nom de Sydostbrotten 33.

En 1970 finalitza la seua vida activa com a estació de senyals marítims i uns anys més tard, en 1977, és adquirit per un armador particular que, atret per la solidesa del seu casc d'acer reforçat per al gel, el transforma en un veler d'esbarjo.

Este bergantí també s'utilitza actualment com a vaixell-escola i ha sigut protagonista de la famosa sèrie televisiva El Vaixell.

Eslora: 48,5m

Mànega: 7,8 m

Calat: 4,4 m

3 pals / 12 veles / 750m2

Construcció: 1934

Goleta Äran

El Äran va ser construït l'any 1903 a la ciutat noruega de Viken. Durant molts anys va transportar mercaderies diverses entre els països de la Mar Bàltica i la Mar del Nord.

Entre altres, transportava barrils d'arengs que s'exportaven a la península Ibèrica, on aprofitaven el viatge per a carregar sal i vi.

Eslora: 32m

Mànega: 6,4 m

Calat: 2,97 m

2 pals / 8 veles / 414m2

Construcció: 1903

Santa María Manuela

El Santa María Manuela es va construir a Portugal en els anys 30 com un lugre bacalhoeiro per a la pesca del bacallà al que es va dedicar fins a finals dels anys 80.

Va formar part de la Flota Blanca lusitana en les mars de Terranova, dita així pel blanc amb el qual lluïen els vaixells.

Eslora: 67 m
Mànega: 9,9 m
Calat: 4,4 m
Construcció: 1937

Morgestern

El Morgenster (Estrella del Matí en holandés) és un vaixell escola que va funcionar com a lugre d'arengs durant el segle XX. Després d'anys com a veler de pesca, va afegir un motor en 1927 i va continuar pescant fins a 1970.

En 1983, en canvi, va tornar a girar cap a les veles, convertint-se en un veler escola, recondicionat com a bergantí.

Eslora: 48m
Mànega: 6,75m
Calat: 2,4 m
Construcció: 1919

La Grace

La Grace s'estrena enguany a Castelló, per la qual cosa és una de les novetats de l'edició de 2024. Es tracta d'un veler històric del segle XVIII que va navegar les mars fa uns 300 anys.

L'actual vaixell és una rèplica construïda entre els anys 2008 i 2010 per un grup de voluntaris de Txèquia i Eslovàquia en una drassana egípcia a Suez mitjançant tècniques artesanals tradicionals, seguint els plans traçats en 1768.

Eslora: 25,8m
Mànega: 6m
Calat: 2,8m
Construción: Segle XVIII

Patrullera Rio Riaza

Fabricada per drassanes Armó en Burela (Lugo) com a patruller per a la Guàrdia Civil. Amb una eslora de 35 m i una mànega de 7,80 m, és el major patruller d'altura en servici en el Servici Marítim de la Benmereixent.

Destaca el seu sistema de propulsió híbrid dièsel-elèctric i és una de les últimes incorporacions del cos armat, que acaba d'estrenar-la este 2023.

Eslora: 35m

Mànega: 7,80 m

Construcció: 2022

Cazaminas Tambre

El «Tambre» (M-33) és el tercer cazaminas de la classe ‘Segura’ de l'Armada Espanyola, uns vaixells dissenyats per a dur a terme operacions de captura de mines explosives.

Situat en la base de Cartagena, la seua comesa és la detecció, localització, identificació i destrucció o neutralització de mines de fons i d'orinque (les que van ancorades a un cap). Té 55 metres d'eslora i una autonomia de 4.500 milles.

Eslora: 54 m

Mànega: 9'5 m

Pes: 570 tones

Construcció: 1993

Remolcador SAR Mesana

Salvament Marítim ensenyarà als visitants també com és per dins esta embarcació de la classe María de Maeztu que té per tota la costa espanyola per a operacions de remolc d'altres vaixells.

La institució té repartides per tota la costa espanyola més de set vaixells d'este tipus, de gran grandària. El SAR Mesana (BS-34) és l'últim adquirit per Salvament Marítim per a substituir als vells remolcadors i va ser botat en 2010.

Patruller Albatros

Una altra de les naus institucionals que es podrà visitar serà una dels patrullers de la sèrie Albatos que usa Duanes de l'Agència Tributària per a les seues tasques de control de mercaderies, vigilància duanera i control del narcotràfic.