CASTELLÓN | SUCCESSOS

Dues persones es lleven la vida en els últims dos dies a Castelló

ROSA PIQUER - 30/11/2021

Creixen un 2,3% les trucades al telèfon de l'Esperança per persones amb idees suïcides

Setmana tràgica la que està vivint Castelló de la Plana amb dues persones que s'han llevat la vida amb tot just 48 hores de diferència i que han trencat la tranquil·litat de la capital de la província.

El primer va ocórrer durant la matinada del passat 28 de novembre en el domicili familiar, quan un jove menor de 30 anys es va llevar la vida, segons han confirmat fonts de l'Associació Contra l'Assetjament Escolar de Castelló. 

El segon cas ha ocorregut aquest migdia en l'avinguda Casalduch quan una persona, de la qual es desconeix sexe i edat, s'ha precipitat al buit. Un “autolisis”, segons confirmen fonts de la Policia Local de Castelló. Fins al lloc s'han acostat els serveis sanitaris per a atendre la persona que s'ha precipitat des d'un habitatge.

Creixen els casos de suïcidis a Espanya

Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE) a Espanya es van registrar 3.941 suïcidis l'any 2020, la qual cosa suposa 270 més que en 2019. Això suposa que cada dia en el territori nacional es lleven la vida una mitjana d'11 persones.

La prevenció i l'ajuda és un dels principals objectius del telèfon de l'Esperança que ha registrat un 2,3% més de crides amb idees suïcides, “una xifra que encara que semble menor, és important tenint en compte el risc”, segons explica el coordinador del telèfon de l'Esperança a Alacant, Germán Ricardo, qui assenyala que “segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el suïcidi és prevenible”.

En aquest sentit treballen des del telèfon de l'Esperança, per a “reforçar l'autoestima, la intel·ligència emocional, la resiliència i les relacions entre persones perquè una persona no arribe a la idea suïcida”, assegura.

A nivell nacional en els últims anys ha augmentat un 20% la idea suïcida entre els adolescents i els joves menors de 20 anys. Encara que també ha pujat la temptativa de suïcidi a Espanya.

Entre els factors, Germán Ricardo assenyala l'estrés, la soledat, l'ansietat, la precarietat social i laboral. A ells cal sumar la història personal de cada individu i les situacions que actuen com a detonants com són la pèrdua de l'habitatge, la separació o la situació econòmica. 

A més, cal tindre en compte la impulsivitat com un factor més entre la gent jove.

Atenció més immediata

Germán Ricardo explica que després d'una temptativa suïcida, la persona es deriva a salut mental encara que hi ha llista d'espera de 2 i 3 mesos. “En aquest temps poden passar moltes coses, per la qual cosa en el telèfon de l'Esperança els donem un assessorament immediat, en tres dies màxim i fins i tot hi ha persones que són ateses en el mateix moment”, detalla.

En aquests casos, se'ls fa un seguiment jurídic, psicològic i d'atenció familiar.

Creixen les trucades en pandèmia

Durant la pandèmia, el telèfon de l'Esperança ha registrat un increment de trucades. Segons Germán Ricardo en 2020 van registrar un 40% més de crides que l'any anterior. “Sobretot eren consultes relacionades amb l'ansietat, l'estrés o la depressió. En el cas de les persones majors l'aïllament va ser més evident”, afirma.

Contacte del telèfon de l'Esperança

El telèfon de l'Esperança és el 717 003 717 i experts i personal voluntari atenen tant les persones amb risc com a familiars i persones afins les 24 hores del dia.

No obstant això, existeixen delegacions en les tres capitals de província en les següents direccions, on també poden atendre les persones que ho necessiten:

Alacant

  • Avinguda Benito Pérez Galdós, 41

Castelló

  • Carrer Segorbe, 8 - Entresol

València

  • Carrer Espinosa, 9