CASTELLÓN | SANITAT I SALUT

Dones valencianes participen en un nou tractament que evitarà la quimio en el càncer de mama

ELPERIODIC.COM - 10/05/2021

L'hospital Clínic de València, l'Hospital Provincial de Castelló i la Fundació Institut Valencià d'Oncologia aporten pacients a aquest assaig

En marxa un assaig que podrà permetre que moltes dones amb càncer de mama puguen rebre un tractament sense quimioteràpia, evitant així els efectes adversos d'aquest tractament.

En l'estudi internacional RxPONDER, en el qual participa l'Institut d'Investigació Sanitària Incliva de l'Hospital Clínic de València, està promogut pel grup cooperatiu estatunidenc SWOG Cancer Research Network, amb el suport del National Cancer Institute (NCI) dels EUA, compta amb la participació del Grup Geicam d'Investigació en Càncer de Mama.

De 21 hospitals espanyols, tres dels quals s'han inclòs en aquest assaig corresponen a la Comunitat Valenciana. Es tracta de l'Hospital Clínic Universitari de València, l'Hospital Provincial de Castelló i la Fundació Institut Valencià d'Oncologia (IVO), que aporten aproximadament dos de cada 10 de les pacients incloses en l'assaig a Espanya.
Es tracta del subgrup de dones posmenopáusicas amb receptors hormonals positius i HER2 negatiu -el subtipus de càncer de mama més freqüent-, que tenen entre 1 i 3 ganglis axil·lars afectats i amb un resultat Recurrence Score igual o inferior a 25, que actualment estan sent tractades amb quimioteràpia més hormonoterapia, i que ara podran ser tractades amb igual eficàcia i pronòstic sol amb hormonoterapia.

El doctor Emilio Alba, cap de Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Regional i Verge de la Victòria de Màlaga i membre del Comitè Científic de Grup GEICAM, assenyala que “els resultats revelen que retirar la quimioteràpia al subgrup de dones postmenopáusicas amb aquest tumor i amb 1 a 3 ganglis afectes no empitjora el pronòstic, de manera que, en aquesta població de pacients, que representen al voltant de 5.300 nous casos a Espanya cada any, es pot evitar el tractament quimioteràpic”.

Estudi en la Comunitat Valenciana

A l'hospital Clínic de València es van incloure 66 pacients, el 73% menopaúsicas. Més del 50% d'elles va rebre exclusivament tractament hormonal, per la qual cosa tenim un grup significatiu de pacients que es van beneficiar de participar en aquest assaig clínic evitant l'ús de tractament de quimioteràpia, segons la doctora Begoña Bermejo, del Grup d'Investigació de Biologia en Càncer de Mama d'Incliva i del Departament d'Oncologia Mèdica de l'hospital Clínic de València, i membre de la junta directiva de GEICAM.

Segons aquesta experta, amb la participaciónde les pacients “podrem canviar la nostra pràctica clínica, per la qual cosa una vegada més és important ressaltar la importància de la investigació i la participació i el paper fonamental de les pacients en els assajos clínics”.