CASTELLÓN | OCUPACIÓ

El pla d’ocupament de Benestar Social aconsegueix la inserció laboral de la meitat dels seus participants

ELPERIODIC.COM - 07/02/2020

López destaca la importància del projecte Vives Emplea per afavorir l’ocupabilitat de persones en risc d’exclusió

El regidor de Benestar Social, José Luis López, ha destacat aquest divendres l’èxit del programa Vives Emplea Castelló després de tancar l'any aconseguint que quasi la meitat dels seus participants, persones en risc d'exclusió social i en situació de desocupació de llarga duració, haja trobat un lloc de treball. Vives Emplea és un programa impulsat per Acció Contra la Fam i cofinançat per l'Ajuntament de Castelló amb l'objectiu d'afavorir la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat i per a apoderar-los en el seu desenvolupament personal i vital.

“Els resultats són la millor dada per a demostrar l'efectivitat d'aquest projecte, ja que quasi la meitat dels participants (el 46%) va aconseguir una ocupació després de passar pel programa”, ha indicat López durant la roda de premsa de balanç de Vives Emplea 2019. L'edil de Benestar Social ha recalcat la importància d'aquesta dada perquè el projecte es dirigeix a persones en una situació especialment problemàtica derivada d'una desocupació de llarga duració i les consegüents dificultats d'accés al mercat laboral.

Vives Emplea és un projecte que es va posar en marxa a Castelló des de l'any 2016. Des de llavors, han participat 550 persones i s'ha aconseguit la inserció laboral de la meitat d'elles. Al llarg de 2020, altres 215 persones tindran suport per a trobar una ocupació o crear el seu propi negoci a través dels diferents projectes de Vives Emplea, Vives Emprende i Vives Aprende.

López ha explicat que la iniciativa, desenvolupada per Acció Contra la Fam, va més enllà d'un taller per a aprendre les eines bàsiques per a trobar treball com puga ser la correcta elaboració d'un currículum. “Es tracta d'un projecte d'apoderament, creixement personal i fiançament de les potencialitats individuals, de manera que els participants de converteixen en protagonistes del seu propi canvi”, ha indicat. Un treball que ajuda a superar situacions de bloqueig personal a l'hora d'afrontar la cerca d'ocupació.

Vives Emplea es divideix en quatre edicions anuals amb un total de cent participants cada any. En 2019, va haver-hi 655 sol·licituds per a participar. La meitat d'ells derivats des dels serveis socials de l'Ajuntament de Castelló. De les 95 persones que van passar pel projecte l'any passat, 44 han trobat treball. El perfil majoritari són dones d'entre 30 i 45 anys, aturades de llarga duració i amb experiència en el sector serveis.

Vives Emplea és important també per altres objectius aconseguits com és el procés de canvi personal i professional, l'autoconeixement de les fortaleses i febleses personals, el foment del treball en equip, etc. En aquest sentit, el regidor de Benestar Social ha destacat el treball que des d'Acció Contra la Fam realitzen durant una primera fase del projecte per a abordar qüestions com l'autoestima i la motivació. “Això és fonamental per a fomentar el seu desenvolupament personal i avançar en un projecte vital”, ha apuntat.

D'altra banda, Dolores Marco, de l'ONG Acció Contra la Fam, ha destacat la important labor d'intermediació que es fa amb les empreses per a facilitar la inserció laboral, així com la coordinació amb els Serveis Socials de l'Ajuntament de Castelló. “És una fórmula que està funcionant molt bé”, ha apuntat. Lucía Yagüe, tècnica d'inserció sociolaboral, ha explicat a més la importància de la xarxa de col·laboració mútua que es forma entre els participants. “La inserció laboral és important, però també és vital crear aqueixa xarxa de suport”, ha indicat.

Per part seua, Jesús Pelluch, tècnic d'emprenedoria de l'ONG ha avançat les bones dades de la primera edició de Vives Emprende, destinat a joves menors de 30 anys. Des de juny de 2019, s'ha aconseguit la inserció laboral de nou d'ells.