elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Congrés Internacional de l'Institut Universitari d'Estudis Feministes i de Gènere Purificació Escribano aposta pel feminisme interseccional amb realitats diverses

El Congrés Internacional de l'Institut Universitari d'Estudis Feministes i de Gènere Purificació Escribano aposta pel feminisme interseccional amb realitats diverses

    El XXV Congrés Internacional de l'Institut Universitari d'Estudis Feministes i de Gènere Purificació Escribano celebrat del 18 al 26 de març de 2021 ha destacat la necessitat d'entendre els feminismes en plural, en la seua tasca d'incloure les diversitats i superar un subjecte identitari de dona que, per ser singular, ha deixat moltes vegades situacions i experiències de dones «altres», dones racialitzades, empobrides, indígenes, no heteronormatives, trans i moltes altres, i d'apostar per un feminisme (en el qual caben molts feminismes) que siga interseccional; és a dir, que contemple, integre i incloga aqueixes «altres» realitats. «Tot això ens exigeix una revolució epistèmica, una transformació del coneixement i de com entenem la vida, les formes d'apropiació d'aquesta i de la vertebració dels poders. Aqueixa revolució ja ha començat, però cal espentar-la. En aquest congrés acabem de fer una xicoteta aportació a aqueixa revolució feminista», ha destacat la directora del congrés, Sonia Reverter.

    Al llarg de nou dies, s'ha debatut sobre la situació actual internacional dels feminismes a través de 45 ponències presentades en vídeos i textos curts que han pogut seguir les 150 persones inscrites en aquesta edició realitzada completament en línia. L'assistència internacional, principalment d'Espanya i de països de Llatinoamèrica, ha permès diàlegs enriquidors sobre temàtiques complexes i amb postures que s'estan vivint, principalment a Espanya, com contraposades i amb posicionaments de confrontació.

    «Aquests diàlegs i trobades, mantinguts amb la intenció de comprendre i no de "guanyar" la batalla dialèctica, crec que han sigut un dels millors resultats del congrés», apunta Reverter. A part de les conferències convidades, el congrés ha comptat amb vuit blocs temàtics en els quals s'han agrupat les ponències en diferents temàtiques, des de la maternitat, sexualitats, violències, cures, activismes, debats teòrics del feminisme, pedagogies feministes fins a mirades feministes (art i comunicació). «Hem recorregut els principals reptes que avui dia té l'agenda feminista. Hem aprés de les resistències necessàries que els feminismes hem de continuar presentant enfront d'una realitat cada vegada més neoliberal i orientada al mercat, i també cada vegada més amenaçada per l'emergència de populismes i feixismes. Neoliberalisme i feixismes tenen molt en comú, perquè tots dos produeixen desigualtats», afegeix.

    Segons s'ha destacat en el congrés, les resistències feministes que s'estan donant, principalment a Llatinoamèrica, han sigut un motiu important per a sentir que teoria i acció feministes han d'anar de la mà per a aconseguir grans transformacions socials, culturals, educatives, polítiques i econòmiques. En aquesta línia, també s'han posat en relleu els diferents moviments al voltant del món que estan fent lluites de gran envergadura per a aconseguir un futur feminista, de vertadera igualtat material, unes lluites que, segons s'ha recalcat, no han de parar perquè encara queda molt per fer, però que donaran els seus fruits.

    Pujar