CASTELLÓN | JUSTICIA

El Congrés Internacional de Dret Romà celebrat a l'UJI reuneix més de 85 participants

ELPERIODIC.COM - 10/06/2022

La Universitat Jaume I ha clausurat el XXIII Congrés Internacional i XXVI Congrés Iberoamericà de Dret Romà. Sota el lema «La reinterpretació del dret romà en els textos del ius commune: fonaments per a la ciència jurídica actual», la trobada ha congregat, del 8 al 10 de juny, més de 85 participants que han seguit les sessions de manera presencial i en streaming.

Dedicat a la memòria del professor Enrique Gómez Royo, que va ser catedràtic de Dret Romà a l'UJI, la trobada va ser inaugurada per Eva Alcón, rectora de l'UJI; Alfonso Murillo, president de l'Associació Iberoamericana de Dret Romà, i Amparo Montañana, professora de Dret Romà del Departament de Dret Públic i directora d'aquest congrés al costat de Carmen Lázaro, vicerectora de Cultura, Llengües i Societat de la Universitat Jaume I.

Eva Alcón va fer al·lusió a l'Associació Iberoamericana de Dret Romà (AIDROM), impulsora del congrés, una entitat creada en 1994, «d'absoluta referència en l'estudi del dret romà, que ha contribuït a la construcció del coneixement i a la internacionalització de l'estudi d'aquest camp del dret». Així mateix, la rectora va assenyalar que «el dret ha sigut crucial per a garantir el progrés de la humanitat i ara, més que mai, la investigació en ciències humanes i socials és vital. Sens dubte, aquest congrés contribuirà a un millor coneixement dels canvis en la societat europea i a avançar en la direcció marcada pels ODS en temes com la cooperació, la justícia social i els drets humans».

La professora Amparo Montañana va elogiar la figura del professor Enrique Gómez Royo en un emotiu discurs en què va destacar «la seua curiositat intel·lectual, la seua enorme cultura jurídica i el seu domini d'altres camps com la filosofia i l'alemany. Enrique va ser un especialista en dret romà bizantí amb un gran prestigi com a docent, un expert que va crear escola i va teixir una xarxa de connexions en diverses universitats europees, però, abans de res, va destacar per la seua qualitat humana».

El professor Gómez Royo va optar per incorporar-se al projecte de la Universitat Jaume I des de la seua creació en 1991 demostrant així el seu compromís amb la província. Segons va apuntar Montañana, «gràcies a ell l'UJI és una universitat capdavantera des dels seus orígens quant a la investigació sobre el ius commune europeu». Fruit d'aquesta línia d'investigació, l'UJI compta amb uns fons bibliogràfics d'obres jurídiques sobre dret comú europeu que inclouen obres de dret foral i notarial que van des del segle XV al XVIII.

La conferència inaugural va ser a càrrec de la professora Tiziana Chiusi, catedràtica de Dret Romà de la Universitat de Saarbrücken. En la cloenda, Rosa Mentxaka Elexpe, professora del Departament de Dret Eclesiàstic de l'Estat i Dret Romà de la Universitat del País Basc, va oferir una conferència sobre l'evolució històrica del contracte de construcció.

L'Assemblea General d'AIDROM ha posat el punt final a aquest esdeveniment anual que impulsa, des de fa més de 25 anys, l'Associació Iberoamericana de Dret Romà (AIDROM). Els fins de l'associació són l'estudi i difusió del dret romà i la seua projecció en la legislació europea i iberoamericana, la realització de totes les activitats conduents al compliment d'aquesta finalitat, el manteniment de relacions científiques i una particular col·laboració amb entitats jurídiques d'Espanya i Iberoamèrica.

La trobada, organitzada amb la col·laboració de la Fundació Universitat Jaume I-Empresa, ha comptat amb sessions paral·leles de ponències, conferències plenàries i un programa d'activitats de naturalesa cultural que ha portat els participants a Benicàssim i Peníscola.

MÉS FOTOS