El II Congrés de Dones de Castelló reivindica el feminisme del canvi per plantar cara al patriarcat
Més de 200 dones obrin camí a Castelló per desemmascarar la doble veritat imposada i plantar cara al masclisme front a negacionismes
Més de 200 dones, superant les previsions inicials, han abordat aquest matí al II Congrés de Dones de Castelló, organitzat per la Regidoria de Feminismes de l'Ajuntament de Castelló a l'Auditori i Palau de Congressos, les reivindicacions per a una igualtat real entre dones i homes i el camí cap a la seua conquesta. La cita ha analitzat com homes i dones han estat socialitzats de forma diferenciada en una doble veritat en la que les dones, en completa desigualtat, han sortit perdent i no han tingut veu per decidir què és bo per a elles enfront de la trampa del patriarcat.
La jornada, emmarcada en el III Pla Municipal d'Igualtat entre Dones i Homes i el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, ha comptat amb les intervencions de la filòsofa Ana de Miguel i l'experta en pedagogia terapèutica i coeducació emocional Charo Altable.
La regidora de Feminisme, Verònica Ruiz, ha destacat "el cos com a lloc polític on plantar cara al patriarcat i on plantar cara al patriarcat i com a espai per al feminisme on poder inscriure altra cultura per al canvi on inscriure la nostra autonomía". "Abordem com la desigualtat travessa els nostres cossos, els cossos de les dones, on es construeix la cultura androcèntrica i on es projecten les interpretacions patriarcals al llarg de la nostra socialització", ha assenyalat.
La regidora ha insistit, tanmateix, en que "cal seguir caminant juntes, fortes, reafirmades, empoderades des de la sororitat i la reivindicació per desemmascarar, plantar cara i combatre el masclisme, frenant el negacionisme". I ha instat a "seguir el full de ruta feminista on haurem de desemmascarar al fals concepte de la tradició que vol justificar la violència masclista, l'assetjament, la cultura de la violació i la concepció troglodita dels cossos de les dones com objectes de transacció econòmica i de desig desproveïts de voluntat pròpia. Un camí en què haurem de desemmascarar eixa doble veritat, eixa tirania de models que ens imposa el patriarcat, perquè Castelló serà feminista o no serà".
La filòsofa Ana de Miguel ha reflexionat a la seua conferència sobre 'La doble veritat que travessa la vida de les dones' al voltant de la idea de les eleccions vitals de les dones, determinades per la cultura que les ha socialitzat. "Una cultura que tanca una doble veritat, amb normes morals i finalitats vitals diferents per a dones i homes; una doble veritat que ha anat transformant-se al llarg de la història, però que en cap cas ha desaparegut". "El problema és que a les dones mai se'ns ha permès opinar sobre què és una bona vida per a nosaltres, els homes sempre han decidit, i eixa desigualtat no ha desaparegut encara, per això hem de continuar treballant des del feminisme, que és una manera de dir prou".
La professora i experta en coeducació emocional Charo Altable ha destacat en la seua conferència 'Transformant emocions i sentiments per al canvi' com "la desigualtat travessa els cossos de les dones, i eixe deure imperatiu de què ha de ser el nostre cos és una violència que operarà durant tota la nostra existència, una violència que converteix en nostre cos en objecte per a agradar i donar plaer a altres i descentralitza el nostre desig com a subjecte en primera persona per a centrar-se en el desig de l'altre". El congrés ha finalitzat amb un taller participatiu 'Encarnant el mite de Psique i Eros en clau no patriarcal'.