Compromís reclama en la modificació de crèdit reformes en escoles, centres juvenils i accions per la sequera
“Carrasco incorpora 12 milions però continua sense projecte per a escoles, joves ni medi ambient”, denuncia Ignasi Garcia
Compromís ha presentat una bateria d’esmenes a la modificació de crèdit impulsada pel Partit Popular per a reclamar actuacions immediates en escoles públiques, polítiques per a adolescents i la posada en marxa dels plans municipals de sequera i reutilització d’aigua. Entre les propostes de la coalició valencianista hi ha la redacció de projectes per a reformar integralment escoles com el Bisbe Climent, el Jaume I o el Mestre Armelles; la construcció de nous menjadors i gimnasos escolars; una partida per a instal·lacions d’energies renovables; i ajudes a projectes per a adolescents que el PP ha desmantellat.
“La senyora Carrasco, pese a incorporar 12 milions d’euros al pressupost, continua sense tenir un projecte clar per millorar les infraestructures educatives de Castelló, ha eliminat les polítiques de joventut destinades a adolescents i no fa ni un gest en favor del medi ambient o de la cooperació internacional. Continua sense complir la paraula que els va donar a les ONGs de Castelló durant la campanya electoral”, ha denunciat Ignasi Garcia, portaveu de Compromís.
El grup municipal assenyala que el govern del PP ha deixat escapar més de 4 milions d’euros que podien haver arribat a Castelló des de la Generalitat per a reformar escoles públiques. Segons expliquen, el consistori no ha sol·licitat a temps les competències necessàries per a redactar els projectes, com marca el Pla Edificant. A més, apunten que la partida destinada a millores educatives, que el mateix PP havia eliminat en 2024, ara es recupera sense informar de quins centres es beneficiaran ni quines actuacions es faran. Compromís proposa que es facen les reformes educatives que el govern ha deixat de banda i que es reactive el full de ruta marcat pel Consell Escolar Municipal.
En matèria de joventut, la formació planteja recuperar els quatre centres juvenils de barri que oferien alternatives d’oci educatiu per a adolescents d’entre 12 i 18 anys. Es tracta d’un projecte reconegut per fomentar la participació i l’autogestió entre els més joves, i que va quedar desmantellat sense cap alternativa. Compromís aposta per reprendre esta iniciativa amb recursos municipals i tornar a posar-la en marxa als barris.
Pel que fa al medi ambient, la coalició reclama l’inici immediat dels plans municipals contra la sequera i de reutilització de l’aigua, que van ser aprovats per unanimitat en el ple de 2024 i que encara no tenen cap dotació econòmica. A més, Compromís alerta que el pressupost de 2025 -el més alt de la història de l’Ajuntament- no preveu cap inversió per impulsar energies renovables als edificis municipals, tot i l’evident context de crisi climàtica i energètica.
En l’àmbit internacional, Compromís proposa recuperar les ajudes a projectes de cooperació i ajuda humanitària que han sigut eliminades pel govern local. Entre les accions que han quedat fora del pressupost, destaca la col·laboració amb l’agència de Nacions Unides per a la població refugiada palestina (UNRWA), en plena crisi humanitària. A més, la formació recorda que l’alcaldessa es va comprometre públicament amb les ONGs de Castelló, però aquestes promeses no s’han traduït en cap partida real dins la proposta del PP.
Amb aquestes esmenes, Compromís vol garantir que els recursos extraordinaris que arriben al pressupost municipal siguen destinats a polítiques útils per a la ciutadania i no a incrementar partides sense criteri ni retorn social.