CASTELLÓN | POLÍTICA

Compromís rebutja la concentració del Movimiento Pro-Vida i demana a Carrasco que es posicione

ELPERIODIC.COM - 28/12/2024

Vera Bou: "És intolerable que es qüestionen drets fonamentals de les dones mentre l’alcaldessa Carrasco no es posiciona. Castelló mereix un govern que estiga al costat de les dones."

Compromís ha expressat hui el seu més ferm rebuig a la concentració convocada pel Movimiento Pro-Vida de la Provincia de Castellón, amb el suport de Vox, que pretén coartar el dret de les dones a decidir sobre la seua salut reproductiva. La portaveu adjunta de Compromís a l’Ajuntament de Castelló, Vera Bou, ha denunciat que aquesta concentració vulnera el marc legal establert per la Llei Orgànica 1/2023. "Aquesta llei és molt clara: les administracions públiques han de garantir i protegir els drets sexuals i reproductius de les dones. Qualsevol acció que intente coartar-los, com aquesta concentració, no només és un atac frontal als drets de les dones, sinó que també vulnera la legislació vigent", ha declarat Bou.

A més, Bou ha criticat l’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, per no posicionar-se davant aquest tipus d’accions. "És intolerable que Castelló tinga al seu govern persones que defensen plantejaments que van en contra de les dones. L’alcaldessa Carrasco hauria de reflexionar sobre el seu paper i decidir si està del costat de les dones o permet que aquests atacs continuen impunement", ha afirmat.

Per la seua banda, la diputada autonòmica de Compromís, Mònica Àlvaro, ha destacat les dificultats que encara troben les dones per accedir a la interrupció voluntària de l'embaràs en la sanitat pública. "Les xifres parlen per si mateixes: durant 2023 es van realitzar 478 interrupcions voluntàries de l'embaràs a Castelló de la Plana, però només 8 es van fer en hospitals públics. La resta, 329 en clíniques concertades i 141 en privades, demostren que la sanitat pública no està oferint suficient cobertura en aquesta matèria", ha explicat Àlvaro.

La diputada ha destacat que, a diferència d'altres departaments com Vinaròs, on la majoria d'IVE es realitzen en centres públics, a Castelló la situació és diferent. "Tot i no haver-hi objectors registrats al departament de Salut de Castelló, la majoria de les dones són derivades a clíniques concertades. Aquesta realitat va en contra de l'esperit de la llei estatal, que pretenia garantir una atenció pública i accessible per a totes les dones", ha remarcat.

Finalment, des de Compromís han subratllat la necessitat de reforçar les polítiques preventives i educatives en matèria de salut sexual i reproductiva, i ha advocat per un major compromís institucional per assegurar que les dones tinguen accés a recursos i informació per prendre decisions lliures i informades.