Combustible tret de l'aigua, la futura transformació de la refineria de Castelló
El projecte HyVal vol convertir a la Comunitat Valenciana en líder exportador d'hidrogen verd
La refineria de Castelló es transformarà en la dècada vinent per a convertir-se en un centre productor d'hidrogen verd, és a dir, l'extret de l'aigua a partir de la separació de les seues molècules per electròlisis.
Un projecte amb el qual la Comunitat Valenciana podria generar hidrogen en quantitats industrials i convertir-se en un hub exportador d'aquest producte.
Així, la refineria de Bp ha presentat aquest dimarts el projecte del Clúster de l'hidrogen de la Comunitat Valenciana (HyVal), que vol aconseguir en 2030 els 2 gigawatios de capacitat d'electròlisi.
A més, la refineria planteja la producció de biocombustibles i la instal·lació d'energies renovables per a descabornizarse en els pròxims anys.
Un projecte que té una inversió total de fins a 2.000 milions d'anys i que preveu crear 5.000 ocupacions directes, indirectes i induïts, segons ha indicat el president de la companyia a Espanya, Andrés Guevara.
Sobirania energètica per a no dependre del gas natural
La ministra d'indústria Reyes Maroto ha estat present en la presentació, on ha recordat que el context de la guerra d'Ucraïna “és una oportunitat per a desenvolupar noves capacitats energètiques” pel que el projecte rebrà inversions dels fons europeus a través del Perte de l'hidrogen renovable.
En aquest sentit, Carolina Mesa, vicepresidenta del Negoci d'Hidrogen ha afegit que aquesta és una oportunitat per a aprofundir en l'autonomia energètica d'Espanya i d'Europa en el seu camí per a no dependre dels combustibles d'altres països.
Una idea que també ha recordat el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha indicat que l'hidrogen verd suposarà “un salt simbòlic” i “pot canviar el paradigma energètic”.
A més, ha mostrat la seua esperança perquè la Comunitat Valenciana sume l'exportació mundial d'energia a la tradicional exportació de la taronja i la ceràmica.
Per part seua, la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha destacat que “la realitat va més ràpida que la legislació i no podem esperar que els grans reptes climàtics s'adapten al ritme de l'Administració” al mateix temps que ha mostrat l'interès de la Generalitat per facilitar les infraestructures i connexions perquè aquest clúster puga veure la llum.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, a més, ha recalcat que l'hidrogen verd pot ser la solució estructural per a un sector com l'azulejero, castigat pels preus del gas natural.
Què és l'hidrogen verd?
Contràriament a l'actual hidrogen gris, que s'extrau del gas natural obtingut des dels jaciments subterranis, l'hidrogen verd es pot aconseguir aplicant electricitat a l'aigua.
Així, es tracta d'utilitzar grans quantitats d'aigua de separant les molècules d'oxigen de les d'hidrogen mitjançant un procés d'electròlisi, la planta de la qual es vol construir ara a Castelló.
Per a què es pot utilitzar l'hidrogen verd?
L'hidrogen verd substituirà l'ús actual d'hidrogen gris en la refineria de Castelló. A més, també s'utilitzarà com a matèria primera en la producció de biocombustibles, concretament combustible sostenible d'aviació (SAF).
En aquest sentit, la refineria de Castelló vol començar a produir querosè ‘bio’ per al trànsit aeri que es fabricarà aprofitant l'ús de recursos forestals, residus de biomassa i fins i tot amb cultius de cobertura si és necessari més material, recuperant així camps erms.
A més de ser utilitzat en la pròpia refineria, aquest gas podrà ser usat per altres indústries, com el sector azulejero de Castelló, substituint així el gas natural que utilitza per a cremar en els seus forns i que Espanya ha d'importar d'altres països.
Un altre ús serà el que li puga donar la indústria química per a la producció d'amoníac verd o també l'ús en el transport pesat com a combustible, ja que l'electrificació de vehicles com els camions no és de moment viable. De fet, en la presentació Bp ha fet patente la seua intenció de construir hidrolineras on recarregar de gas aquests vehicles.
5.000 ocupacions i 2.000 milions d'inversió
Està previst que la producció d'hidrogen renovable en les instal·lacions de bp a Castelló es desenvolupe per fases amb una inversió de 2.000 milions d'euros.
La primera d'elles, que es preveu estiga operativa en 2027, consistirà en la instal·lació d'una planta d'electròlisi amb una capacitat mínima de 200 Megawatios en la refineria de Castelló.
En aquesta primera etapa està previst aconseguir una producció de 31.200 tones d'hidrogen verd a l'any. L'ús d'aquest hidrogen renovable en substitució del gas natural evitarà més de 300.000 tones d'emissions de COâ a l'any quan s'utilitze primer en la refineria i després en indústries termo intensives i en el transport pesat. Aquest hidrogen verd també s'utilitzarà com a matèria primera per a la producció de SAF en la refineria.
En la segona fase, que es completarà en 2030, la capacitat d'electròlisi s'ampliarà fins a aconseguir els 2 GW de potència neta instal·lada.
L'hidrogen renovable produït, podrà proveir la demanda tant regional com nacional, a més de posicionar la Comunitat Valenciana com a regió exportadora d'hidrogen verd a la resta d'Europa a través del corredor mediterrani de l'hidrogen H2Med, així com altres derivats.
HyVal és una iniciativa liderada per bp que inclou la participació d'empreses de diversos sectors de la regió, institucions públiques i centres d'investigació i formació.