elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Càtedra Cuatroochenta avança en la digitalització de la detecció precoç de la dependència

La Càtedra Cuatroochenta avança en la digitalització de la detecció precoç de la dependència
  • Durant 2022, la Càtedra té previst fer una prova pilot amb tecnologia 3D per a avaluar com pot ajudar a detectar signes de fragilitat en persones majors

Digitalitzar la detecció dels primers símptomes de fragilitat en les persones majors és una de les principals línies de treball de la Càtedra Cuatroochenta d'Intel·ligència Artificial, Salut i Benestar de la Universitat Jaume I, que ha presentat la memòria dels seus primers set mesos d'activitat en la Comissió Mixta de Seguiment, reunida aquest divendres 4 de març. En els últims mesos, la Càtedra ha iniciat col·laboracions amb empreses de serveis sociosanitaris com Eulen i Kineactiv.

Per a aconseguir aqueixa digitalització ha aplicat càmeres de tecnologia 3D que permeten avaluar la velocitat de marxa a la qual camina una persona, que és un dels indicadors de la fragilitat física. Aquest desenvolupament tecnològic podria millorar l'atenció sanitària a les persones que es troben en risc de dependència. Després de la validació de l'eina, aquest 2022 està previst realitzar una prova pilot en un centre de persones majors de la ciutat de Castelló per a conéixer la seua experiència.

Un altre dels projectes en els quals ha començat a treballar la Càtedra és la xarxa europea ARGENTUM que persegueix impulsar l'economia per a les persones de més de 50 anys. Es tracta d'un clúster de silver economy per a millorar l'envelliment saludable de la població a través del foment de l'autonomia, la participació social, les habilitats i l'ocupació de les persones majors.

En la reunió de la Comissió Mixta, celebrada de manera en línia, han participat el vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació de l'UJI, Modesto Fabra; els directors de la Càtedra, Óscar Belmonte i Antonio Caballer; i el chief corporate sales officer de Cuatroochenta, Santiago Gimeno. Durant la reunió s'ha presentat la memòria d'activitats realitzades l'any 2021 i s'ha aprovat el programa previst per a aquest pròxim any 2022.

Impuls a la formació en intel·ligència artificial

En l'àmbit de la formació, la Càtedra ha impulsat la primera edició del curs Saturdays AI a Castelló. Aquesta iniciativa ha permés a 30 persones formar-se en intel·ligència artificial i machine learning a través del desenvolupament de projectes amb impacte social. Durant el programa, persones de diferents perfils professionals, no necessàriament tècnics, han col·laborat en prototips on la intel·ligència artificial aporta solucions a reptes socials, com la soledat no desitjada, el suport a la lactància, la detecció de malalties en taronges, les estafes en la xarxa o l'anticipació d'erupcions volcàniques.

Actualment s'està treballant perquè en 2022 se celebre una segona edició de Saturdays AI Castelló, posant el focus en les tècniques de deep learning. Per a aquesta pròxima edició, la Càtedra Cuatroochenta farà públiques dues beques dirigides a l'estudiantat de l'UJI interessat a formar part del cicle formatiu Saturdays AI. Les beques cobriran les despeses de la matrícula i aniran dirigides als graus de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals i els de la Facultat de Ciències de la Salut, amb la intenció de fomentar la multidisciplinarietat entre l'alumnat del curs.

Divulgació científica

En l'àmbit de difusió, la Càtedra va participar al setembre de 2021 en la nit de les investigadores europees Mednight per a donar a conéixer el projecte d'investigació Serena, un robot conversacional que aplica tècniques d'intel·ligència artificial per a detectar la soledat no desitjada. A més, amb la intenció de donar a conéixer un exemple de com la tecnologia pot millorar la qualitat de vida de la població, la Càtedra va organitzar una xarrada per a conéixer el cas de l'empresa de Terol Kineactiv que ha desenvolupat un programari amb tecnologia 3D per a monitorar l'exercici físic i cognitiu de la gent gran.

El pla d'activitats de 2022 inclou un taller sobre les aplicacions de les tecnologies en la millora de la qualitat de vida de les persones. Aquest taller tindrà lloc en el Congrés «Humanizando desde la Atención Centrada en la Persona», que se celebrarà a la Residència d'Ancians San Jerónimo de Estella, a Navarra.

Sobre la Càtedra Cuatroochenta

La Càtedra Cuatroochenta naix al juny de 2021 amb la finalitat de posar la tecnologia al servei del benestar de la població i especialment entre les persones majors. El seu objectiu és el foment de la docència, la investigació, la difusió del coneixement i la innovació en el sector de la tecnologia per a la promoció de la salut de les persones.

Pujar