CASTELLÓN | MEDI AMBIENT

Castelló serà capdavantera en la gestió del Cicle Integral de l'Aigua amb una subvenció de més de 5’9 milions d'euros de fons europeus

ELPERIODIC.COM - 20/08/2024

El BOE publica la subvenció per a un projecte que tindrà com a base la digitalització i l'ús de la Intel·ligència Artificial, apostant per la col·laboració públic-privada de la mà de Facsa

L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha anunciat hui que “la ciutat de Castelló ha sigut una de les beneficiàries de la convocatòria de subvencions per als projectes de millora de l'eficiència del cicle urbà de l'aigua (PERTE digitalització del cicle de l'aigua), dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència). Un anunci que arreplega hui el Butlletí Oficial de l'Estat en resolució provisional.

Així, Carrasco ha comentat que “es tracta d'una gran notícia per a la nostra ciutat pel que suposa d'inversió, ja que el projecte ha aconseguit una subvenció de més de 5,9 milions d'euros, en concret de 5.990.761,98 euros”.

Carrasco ha ressaltat que “aquest reconeixement al projecte ‘Digitalització de l'ús urbà de l'aigua a la ciutat de Castelló’ té més mèrit encara si valorem que s'han presentat 238 iniciatives, de les quals només han sigut seleccionades 50. I d'entre eixes 50, la proposta de l'Ajuntament de Castelló i Facsa, ha sigut la segona que ha obtingut més punts, amb 83, només superada per Màlaga que ha obtingut quatre més. Això parla del magnífic treball conjunt que s'ha realitzat en els últims mesos per a aconseguir aquesta subvenció que arriba des d'Europa”.

Per a la màxima responsable municipal “aquest projecte, a més, tracta d'una manera directa un problema amb el qual tema sensible en aquests moments com és la gestió de l'aigua, que en la conca mediterrània s'ha convertit ja en una situació d'emergència per a moltes poblacions”.

“Castelló, al llarg de la història, ha sigut una ciutat on l'ús de l'aigua i la seua gestió ha estat dins de les seues prioritats. Una ciutat solidària i que sap perfectament el valor de cada gota. I, des de fa anys, estem duent a terme mesures que permeten l'estalvi, la reutilització d'aigua per al reg de parcs i jardins aigualeig o neteja de la ciutat. Per això hem sigut també pioners en la posada en marxa del Pla Antisequera, sent referents i de les primeres ciutats d'Espanya a activar-lo”, ha recordat.

Col·laboració públic-privada

L'alcaldessa també ha volgut posar l'accent que “aquest projecte se sustenta en el treball conjunt i la col·laboració públic-privada. I en aquest cas, des de l'Ajuntament de Castelló anem de bracet de Facsa, una referència nacional en el subministrament i la implantació del cicle integral de l'aigua, amb una història de més de 150 anys que avala aquest lideratge. A això cal sumar també la magnífica labor dels tècnics dels diferents departaments municipals. La suma de totes dues voluntats té com a objectiu oferir el millor servei als nostres ciutadans i convertir a Castelló en referent quant a l'ús i gestió d'un bé tan preuat com l'aigua. Perquè junts som millors i arribem més lluny”.

En aquest sentit, la primera edil ha recordat la recent presentació d'una campanya de conscienciació conjunta “que recorda que l'aigua és un bé bàsic per al nostre dia a dia i que forma part del nostre entorn natural, de la nostra història, de la nostra cultura i fins i tot és ingredient bàsic en la nostra gastronomia”.

Ús del Big data i Intel·ligència Artificial

Respecte al projecte en si, Carrasco ha insistit que “se centra en el desenvolupament de la digitalització del sector urbà de l'aigua de la ciutat, amb l'objectiu és transformar i modernitzar els sistemes de gestió de forma integrada per a tot el cicle urbà, per a millorar el coneixement del sistema, l'eficiència en l'ús de l'aigua i per a incrementar la transparència”.

Quant a accions de digitalització, l'alcaldessa ha apuntat que “es contempla la instal·lació de sensors intel·ligents i sistemes de comunicació, així com l'aplicació de l'anàlisi avançada de dades adquirides mitjançant tècniques Big Data i Intel·ligència Artificial”.

Així, es contemplen actuacions estratègiques tant en el proveïment d'aigua potable, com en el sistema de sanejament i depuració, amb la finalitat d'obtindre una gestió eficient i sostenible de l'aigua.

Finalment, l'alcaldessa ha volgut agrair “el treball que s'ha realitzat tant des de Facsa com del personal tècnic de l'Ajuntament de Castelló, especialment des del departament de Fons Europeus i la regidoria d'Urbanisme i Serveis Públics que dirigeix Sergio Toledo, que han fet possible aquest projecte i que siga mereixedor d'aquesta subvenció de quasi 6 milions d'euros de fons europeus”.