CASTELLÓN | MEDI AMBIENT

Castelló vigilarà per a aplacar els abocaments incontrolats a la ciutat”

ELPERIODIC.COM - 13/07/2023

 

El primer dels vols inclosos en el Pla Estratègic de Neteja s'ha desenvolupat en el Camí Serradal, en la Marjalería, “on se situen la majoria dels 50 abocadors d'aquest tipus que tenim localitzats. Aquesta és una zona que, justament a l'estiu, augmenta notablement la seua població i on hem de posar el focus”, ha explicat
L'alcaldessa ressalta que “un dels dispositius compta amb infrarojos i tots ells disposen de càmeres amb sensors tèrmics, de manera que detecten amb la màxima precisió els incompliments en aquesta matèria”. I recorda que “l'abocament de residus en punts no autoritzats suposa una infracció greu i implica sancions d'entre 2001 i 100.000 euros”

13 de juliol de 2023.- “Ens prenem molt seriosament la neteja i bona mostra d'això és que, des de hui, ja tenim en marxa els quatre drons per a reforçar la vigilància i aplacar els abocaments incontrolats en la ciutat. Es tracta d'una mesura inclosa en el Pla Estratègic de Neteja, en el qual treballem des del primer dia, que hem posat en marxa aquesta mateixa setmana i amb el qual pretenem arribar a tots els racons de la nostra ciutat”. Així ho ha assegurat l'alcaldessa, Begoña Carrasco, en el primer dels vols destinats a garantir l'erradicació dels abocaments irregulars des de l'activació del pla de xoc. Un moment que ha compartit amb la tinenta d'alcalde del Grau, Ester Giner; i l'edil de Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible, Cristian Ramírez. Aquest s'ha desenvolupat en el Camí Serradal, en la Marjalería, “on se situen la majoria dels 50 abocadors d'aquest tipus que tenim localitzats. Parlem d'una zona que, justament a l'estiu, augmenta notablement la seua població i on hem de posar el focus”, ha explicat.
L'alcaldessa ha ressaltat que “un dels dispositius compta amb infrarojos i tots ells disposen de càmeres amb sensors tèrmics, de manera que vigilen amb la màxima precisió els incompliments en aquesta matèria”. I ha recordat que “l'abocament de residus en punts no autoritzats suposa una infracció greu i implica sancions d'entre 2001 i 100.000 euros”.
La Unitat de Protecció Mediambiental i Animal de Policia Local (UPROMA), responsable de les tasques de vigilància, protecció del medi ambient i control d'abocaments, compta amb quatre pilots encarregats de dur a terme les accions aèries amb l'objectiu de detectar l'abocament de tota mena d'objectes en punts no autoritzats però també rescatar persones o animals. “Així mateix, aquestes vigilàncies es veuran secundades pels controls que es duran a terme sobre el transport rodat que s'observe portant qualsevol tipus de mercaderia susceptible de ser considerada residu a fi de comprovar la seua traçabilitat i autoritzacions oportunes”, ha afegit Carrasco.
La primera edila ha explicat que “des de la Regidoria de Medi Ambient s'ha observat un increment dels punts d'abocament incontrolat i la pròpia ciutadania està sol·licitant a la Policia Local una actuació específica sobre els infractors. Per això, menys d'un mes després d'entrar a l'Ajuntament, adoptem mesures per a resoldre aquesta situació que no sols és una qüestió de neteja, sinó també de salut pública i de civisme per part de qui decideix tirar allò que li sobra on no toca”. També ha incidit en què, per a aplacar aquest problema, “incrementem la recollida de voluminosos que, fins ara era a demanda, i hi haurà una brigada que passarà una vegada a la setmana de manera continuada per a retirar estris de la via pública que danyen la imatge de la ciutat”.
“A més, comptarem amb l'ajuda dels concienciadores mediambientals, perquè la població ha d'entendre que aconseguir que Castelló siga la ciutat neta que tots volem depén de cadascun de nosaltres. Xicotetes accions individuals ens ajudaran a aconseguir aquest objectiu”. “En primer lloc, cal conscienciar a la població de la necessitat de mantindre una ciutat neta i, després, aplicarem sancions a qui no complisca”, ha detallat.

El tipus de residus que se sol trobar en els punts d'abocament sol correspondre's amb els domèstics, és a dir, tots aquells generats en les llars a conseqüència de les activitats del dia a dia. Entre altres, olis de cuina usats, aparells elèctrics i electrònics, tèxtils, piles, acumuladors, mobles, estris i matalassos, així com residus i enderrocs procedents d'obres menors de construcció i reparació domiciliària i restes de poda.

Des de Policia Local de Castelló se sol·licita la col·laboració de la ciutadania “amb la finalitat de detectar aquest tipus de comportaments incívics i col·laborar, entre tots, al manteniment de la nostra qualitat de vida, la salut del nostre sòl, aigua, aire i biodiversitat vegetal i animal”. També recorden que per a la correcta gestió dels voluminosos es disposa de l'Ecoparc i que FCC s'encarrega de la recollida a demanda.