CASTELLÓN | FESTES

Castelló tindrà la seua primera fira inclusiva per a la Magdalena 2020 amb dues hores sense soroll ni llums

ELPERIODIC.COM - 10/03/2020

Les festes comptaran amb una desena de zones reservades per a personas amb mobilitat reduïda en els grans esdeveniments

Les festes de la Magdalena comptaran per primera vegada amb un dia de fira inclusiva (sense soroll ni llums) destinada a xiquets, xiquetes i persones amb trastorns de l'espectre autista o amb alteracions sensorials. Castelló suma així una nova iniciativa per a fer de les festes fundacionals unes festes “més accessibles, inclusives i integradores”. Aquesta mesura ha sigut anunciada aquest dimarts durant la presentació del dispositiu per a garantir l'accessibilitat en els grans esdeveniments de la Magdalena 2020.

“Des de l'Ajuntament de Castelló volem que les festes de la Magdalena siguen cada vegada més accessibles, inclusives i integradores per a tota la ciutadania i per a aquelles persones que ens visiten durant aquests dies festius”, ha manifestat l'edil de Benestar Social, Dependència i Infància, José Luis López.

López ha explicat el dispositiu per a garantir unes festes accessibles i ha anunciat que, per primera vegada, la fira dedicarà dues hores en una jornada en la qual apagaran llums i sons per a fer-la inclusiva. “Amb aquesta mesura, eliminant música i altres estímuls audiovisuals de la fira d'atraccions s'evita la sobreestimulación sensorial, permetent així el gaudi de xiquets, xiquetes i persones adultes amb extrema sensibilitat a sons elevats com ara persones amb trastorn de l'espectre autista (TEA) i persones amb alteracions neurosensorials”, ha indicat.

En concret, el dia de fira inclusiva durant les festes serà el dimecres 18 de març de 17.00 a 19.00 hores. A més, també hi haurà dos dies més en els quals la fira apagarà llums i música. Seran el divendres 27 de març i el divendres 2 d'abril, també de 17.00 a 19 hores. El regidor ha volgut agrair la “total disposició i complicitat” de l'Associació de Firaires de la província de Castelló a organitzar i oferir dues hores de fira inclusiva.

Més d'un centenar de famílies es veuran beneficiades per aquesta mesura. Així, López ha explicat que només des de l'Associació Asperger Castelló ja hi ha 125 famílies de la província de Castelló i voltants que es beneficiarien d'aquesta iniciativa. A més d'aquesta associació, hi ha cinc entitats més que treballen amb persones amb TEA: l'Associació de Pares de persones amb Autisme (APNAC), l'Associació d'Ajuda a adults i xiquets amb trastorn de l'espectre autista (AANTEA), l'Associació L’Auró (que treballa amb persones amb discapacitat psíquica i intel·lectual), l'Associació de pares d'afectats per dèficit d'atenció i hiperactivitat (APADAHCAS) i l'Associació-Escola ‘El CAU.

Punts accesibles

D'altra banda, López ha explicat el dispositiu per a garantir l'accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda als esdeveniments més importants de la Magdalena 2020. Així, des del Patronat Municipal de Festes s'han habilitat zones reservades per a presenciar les grans desfilades (Pregó, desfilada de Gaiatas i desfilada internacional d'animació), la Enfarolà, la Encesa de Gaiates, la Ofrena, el Magdalena Vitol, els concerts de la plaça Major i el recinte de concerts i el Còs Multicolor. També hi haurà zones reservades en les mascletades i castells de foc.

En total, seran huit espais reservats per a més d'una desena d'esdeveniments. Les zones reservades seran al carrer Sant Lluís, enfront de l'edifici sindical i al costat de la plaça María Agustina (Desfilades), en la plaça Major (Enfarolà, actuacions musicals i Magdalena Vitol), en el costat esquerre de la tribuna d'autoritats i enfront de l'IES Ribalta (Encesa) , en el costat dret de l'esplanada de la basílica (Ofrena), en l'avinguda Rei Don Jaime (Còs Multicolor), dins del recinte de concerts, en la intersecció del camí La Plana amb camí Molins (mascletà) i en el bulevard Blasco Ibañez amb carrer Pintor Carbó (castells de foc).

Finalment, també s'habilitaran banys adaptats en diferents punts, que se sumaran als banys públics instal·lats de manera permanent. Així, s'habilitaran sis banys en el recorregut de la Romeria dels Canyes (dues en Sant Roc, un en l'inici del pont, dos a l'esplanada de la Magdalena i un altre al costat de l'ermita), en plaça Santa Clara, plaça Major, zona de mascletades, carrer Carlos Fabra Andrés, plaça María Agustina, basílica del Lledó i en el templet del Ribalta. A aquestes ubicacions específiques i temporals implantades per Magdalena, se sumen els banys públics permanents i adaptats situats en punts diferents de la ciutat.

MÉS FOTOS