Castelló i Târgovişte intercanvien bones pràctiques en la gestió de fons europeus i projectes d'integració social
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el seu homòleg de Târgovià Ÿte, Cristian Stan, han mantingut una reunió en l'Ajuntament de la localitat romanesa en la primera jornada de l'agenda castellonenca a la ciutat germana. La trobada, en el qual ha participat la prà ctica totalitat del Govern municipal, s'ha celebrat en la Saló Florentà de l'Ajuntament i ha servit per a intercanviar bones prà ctiques en la gestió de projectes de desenvolupament local i experiències administratives que han tingut èxit en els respectius municipis.
Un dels assumptes analitzats ha sigut el dels fons europeus. Târgovià Ÿte ha gestionat un important paquet d'ajudes comunità ries que sumen entorn dels 100 milions d'euros. La integració en la UE ha permès al paÃs centreeuropeu optar a finançament extraordinari dels Fons de Cohesió com a conseqüència de l'entrada en el mercat comú europeu. Castelló, per la seua banda, gestiona una injecció de 20 milions d'euros en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI).
âL'agermanament entre Castelló i Târgovià Ÿte tindrà aprofitament mutu per a les dues localitats. He transmès a l'alcalde la voluntat d'avançar en la cooperació institucional, però especialment en els à mbits econòmic i social. Tenim l'objectiu comú d'impulsar la prosperitat en les nostres ciutats i tenim l'oportunitat de fer-ho compartint el millor que sabem fer acà i allÃâ, ha afirmat Marco.
Stan, per la seua banda, ha valorat l'agermanament i s'ha compromès a impulsar accions que tinguen un âbenefici recÃprocâ per als dos municipis, especialment aquelles amb els residents de Romania a Castelló com a protagonistes. L'alcalde ha destacat la fortalesa de la comunitat romanesa en la localitat espanyola i ha proposat accions conjuntes que es puguen perllongar en el temps, més enllà de la signatura de l'acord de l'agermanament i de la primera visita institucional de l'alcaldessa a Târgovià Ÿte. En la reunió també ha estat present el president de la provÃncia de Dâmbovià £a, Daniel Comanescu, qui ha destacat els seus llaços personals amb la ciutat de Castelló.
Els dos mandataris municipals han coincidit en la necessitat d'unir esforços polÃtics per a avançar, encara més, en la integració social de la comunitat romanesa a Castelló, la segona més nombrosa d'Espanya després de la de Madrid. âEls romanesos castellonencs, o els castellonencs romanesos, com es vulga dir, són un exemple d'adaptació a un nou paÃs, però sense perdre el sentiment de pertinença, els orÃgens i la identitat nacionalâ, ha declarat Marco. Més de 20.000 nacionals de Romania, en la seua majoria de Târgovià Ÿte, resideixen a Castelló, dels quals uns 16.000 són treballadors, autònoms i empresaris. Nou associacions romaneses defensen els seus interessos en la ciutat.
Vies de col·laboració
Les delegacions de Castelló i Târgovià Ÿte han analitzat els convenis de col·laboració signats en matèria de seguretat, entre les policies locals d'ambdues poblacions a través de la Cà tedra Eurocop de Prevenció del Delicte, de la UJI, aixà com els acords per a la impartició de l'assignatura de Llengua, Cultura i Civilització Romaneses en els escolars d'origen romanés residents a Castelló. La ministra delegada per a les Relacions amb els Romanesos en l'Exterior, Natalia-Elena Intotero, en la seua visita a la capital de la Plana la setmana passada, va posar a Castelló com a exemple en l'aplicació del programa.
Els projectes d'integració social han sigut un primer punt de partida d'eixa voluntat de cooperació expressada per ambdues parts en la reunió. Al final de la trobada, l'alcalde i la vicealcaldesa, Monica Ilie, han acompanyat a la delegació de Castelló a la visita al modern complex turÃstic de natació construït amb fons europeus, aixà com a una de les vuit escoles infantils i al Colegiul National IenÃÆchiÃâºÃÆ VÃÆcÃÆrescu, un institut d'Educació Secundà ria.
L'intercanvi escolar, en l'etapa d'ensenyament mitjà , també serà estudiat a fons, a través dels instituts de tots dos municipis. Târgovià Ÿte té 16 centres d'aquest nivell educatiu, en concentrar alumnat procedent de la seua à rea d'influència en la provÃncia de Dâmbovià £a. En l'à mbit universitari, els perÃodes d'estada en la Universitat Jaume I i en la Universitatea de Valahia es regularan a través d'un conveni especÃfic entre els dos centres.