Castelló supera en un 70% la primera ‘fita Feder’
El Govern municipal va activar, hui fa dotze mesos, la maquinà ria per a gestionar l'estratègia Edusi Transforma Castelló i materialitzar en diferents projectes d'impacte social, mediambiental, urbanÃstic i tecnològic la major injecció de fons europeus de la seua història: 20,2 milions d'euros en l'horitzó 2018-2022 cofinançats al 50% entre l'Ajuntament de Castelló i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha presentat hui el balanç del primer any de gestió de l'estratègia Edusi, que situa a Castelló entre les ciutats més avançades en la gestió d'aquests fons europeus. âEstem davant una estratègia que ens va a ajudar a transformar Castelló en una ciutat més verda, inclusiva i que genere més oportunitats. Europa s'ha convertit en una aliada estratègica de les polÃtiques municipals per a transformar la ciutatâ, ha destacat la primera edil.
La capital de la Plana ha complit amb escreix la primera âfita Federâ del Ministeri d'Hisenda, que estableix que el 10% del pressupost Edusi ha d'estar adjudicat a 31 de desembre de 2018. Castelló ha depassat aquesta fita en un 70%. Hui, 3 de desembre, a un mes per al tancament del present exercici, les operacions contractades i adjudicades sumen 3.463.058 euros, el 17%, set punts per sobre del mÃnim marcat pel Ministeri d'Hisenda, segons ha explicat l'alcaldessa.
Es tracta de la construcció del pont del Riu Sec (1.559.058 euros), dels més de cinc quilòmetres de carril bici de l'eix Ciutat del Transport-Casalduch i Gran Via (1.043.660 euros), i de les millores escomeses per a millorar l'accessibilitat de disset parades de transport urbà dâautobusos (290.012 euros). S'uneix a aquest paquet inversor el contracte per a l'assistència tècnica de gestió i la de comunicació i publicitat de lâEdusi Castelló (400.000 euros) i el de la gestió de lâestratègia (400.000 euros).
Operacions que comencen a plasmar-se en la dotzena d'operacions seleccionades i aprovades pel Ministeri en aquest breu lapse de temps temporal. Juntament amb les ja citades del pont del Riu Sec, l'ampliació de la xarxa de carrils bici o la millora de l'accessibilitat per als vianants en les parades d'autobús urbà , s'uneixen altres com la reforma integral del Centre Municipal de Cultura del carrer Antonio Maura per a convertir-ho en referent de les polÃtiques d'envelliment actiu o el projecte transformar el Caminà s en un corredor verd, ciclista i per a vianants i per a recuperar el patrimoni històric de les ermites.
També es contemplen millores en el sistema de resposta davant emergències sanità ries i de seguretat, i de l'eficiència energètica en edificis municipals. La inversió de totes aquestes operacions, al costat d'unes altres que s'anunciaran de manera imminent, suma 18,2 milions d'euros, el 90% del pressupost total cofinançat per Europa i el Consistori castellonenc.
Marco ha destacat que âels uneix el mateix objectiu: transformar Castelló en un espai viu, que es puga experimentar, sentir, caminar, recórrer. En una ciutat que es mou, creix i evoluciona amb els qui l'habiten, que s'adapta a les persones i els facilita el dia a dia. Sostenible, sense distà ncies, inclusiva, amb equilibri i oportunitats. Un espai més humà , més amable. Amb futurâ.
Cal recordar que el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques va seleccionar la proposta llançada per l'Ajuntament de Castelló entre els 269 projectes presentats a nivell estatal en la primera convocatòria per a impulsar estratègies de desenvolupament urbà sostenible.
Â