Castelló rep els retrats commemoratius de Germà Colón i el Pare Ricardo
L'acte, emmarcat en el 770 Aniversari de la Ciutat, reuneix les autores de les obres i a les famílies dels fills Predilecte i Adoptiu
L'Ajuntament de Castelló ha rebut hui els retrats commemoratius de Germà Colón i el Pare Ricardo, fills Predilecte i Adoptiu de la ciutat, respectivament, en un emotiu acte emmarcat en el 770 Aniversari de la Ciutat que ha servit per a rendir tribut a aquestes dues figures il·lustres que han mort durant aquest mandat. Unes pintures que entren així a formar part del patrimoni municipal i que es col·locaran a la sala de juntes, on compartiran espai amb retrats d'altres il·lustres de la història de Castelló.
El lliurament dels quadres, pintats per les artistes Mari Carmen López Olivares i Clàudia Trilles, artísticament coneguda com a Clàudia de Vilafamés, ha comptat amb la presència de familiars de Germà Colón i del Pare Ricardo, de l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i la regidora de Cultura, Verònica Ruiz, a més d'altres membres de la corporació municipal.
“Parlar de Ricardo García, el Pare Ricardo, és parlar de solidaritat, compromís social, hospitalitat, respecte, dignitat, pobresa i drets humans. Va dedicar la seua vida a la lluita contra la pobresa i va anteposar el sentit de la solidaritat en la seua vida. Mai oblidarem el seu exemple de vida, sempre dedicada als més vulnerables”, ha assegurat l'alcaldessa durant la seua intervenció. “La vida del Pare Ricardo va ser un testimoniatge de solidaritat que ha de perdurar en la memòria de la seua ciutat d'acolliment”, ha ressaltat. Respecte a Germà Colón, Marco ha destacat “la trajectòria d'un castellonenc de prestigi internacional, que és referent en l'àmbit acadèmic, com a docent i com a investigador”. “L'excel·lència del seu treball com a lingüista ha sigut un referent per a Castelló i per als qui volem la nostra llengua”, ha assegurat Marco. “Germà Colón va posar de moda com ningú l'inexistent infinitiu del verb castellonejar, honrant-se, perennement, de la seua estima a la seua terra natal. Va ser, a nivell mundial, un dels majors experts en el coneixement de la romanística, i a aquesta erudició, va sumar els valors personals de ser un treballador infatigable, enamorat de la seua labor, un erudit humà, un home dialèctic i tolerant”, ha significat l'alcaldessa.
La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, per part seua, ha expressat que “aquest és un acte ple d'admiració, respecte i estima cap a dues persones inoblidables i insubstituïbles per a totes i tots nosaltres com són Germà Colón i Ricardo García”. La regidora ha destacat que el Pare Ricardo representa aqueix tipus de persona que ha dedicat tota la seua vida a les persones més desfavorides i als altres, “un símbol de solidaritat, un home bo que gràcies a la seua trajectòria, el seu llegat de voluntariat encara viu a la nostra ciutat”. Ruiz també ha tingut unes paraules per a Germà Colón, “un expert en filologia romànica a nivell mundial i un castellonenc universal”, ha descrit la regidora, afegint que “tenia una estima per la cultura i la llengua pròpia que arrossegaria durant tota la seua vida”.
L'autora del retrat del Pare Ricardo, Mari Carmen López Olivares, és artista plàstica, escriptora i escenògrafa. Una andalusa establida a Castelló que es descriu com a “artista flamenca i manierista”. Veladures, dibuix precisionista i domini del color són algunes de les claus de la seua pintura. En la seua intervenció durant l'acte, ha reconegut que “és un somni haver pogut elaborar un retrat així, en el qual he intentat transmetre aqueixa pau, llum i humanitat del Pare Ricardo”. La germana del Pare Ricardo, María Ángeles García, ha pronunciat també unes paraules d'agraïment, recordant “l'home de fe, esperança i caritat, humil i senzill” que era el seu germà. I ha instat els presents “a no perdre mai l'esperança”.
D'altra banda, Clàudia de Vilafamés, autora del retrat de Germà Colón, ha explicat que “m'he centrat en el seu bust per al retrat, sobre una fotografia presa en una biblioteca, i he incorporat al treball parteix de la seua obra, amb paraules extretes del Vocabulari castellonenc”. Nascuda a Vilafamés, és una artista plàstica dedicada a la pintura realista i centra bona part de la seua obra a les natures mortes. Clàudia és paradigma de l'hiperrealisme en les nostres terres amb una gran tècnica en el dibuix. La vídua de Germà Colón, María Pilar Perea, per part seua, ha donat veu a unes paraules del lingüista: “L'etimologia significa veure què hi ha de veritat en els mots”. “Aquest retrat el recordarà i farà recordar, amb el deure de donar a conéixer el seu llegat a les generacions futures”, ha dit.
Abans de l'acte de recepció dels retrats commemoratius, l'alcaldessa i la regidora de Cultura han fet lliurament de sengles llibres de condolences a les familiars dels fills Predilecte i Adoptiu homenatjats.