CASTELLÓN | TURISME

Castelló es reforça estratègicament com a destí després d'adquirir la condició de Municipi Turístic

ELPERIODIC.COM - 20/11/2022

Marco posa en valor la nova distinció que “avala el treball per a potenciar els nostres recursos i consolidar els serveis turístics”

Castelló ha obtingut la condició de Municipi Turístic, d'acord amb la nova Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat i amb l'Estatut de Municipi Turístic del Consell. Castelló se suma així a una vintena de municipis de la Comunitat amb aquesta distinció, i a altres set de la província (Benicàssim, Peníscola, Alcalà de Xivert, Orpesa, Morella, Montanejos i Sogorb). La capital ha sigut així reconeguda com a Municipi Turístic de la Comunitat Valenciana sobre la base de la nova regulació en matèria turística, que promou la qualitat en la prestació dels serveis municipals al conjunt de la població turística, contribuint a un turisme sostenible i inclusiu, amb fonament en el principi d'hospitalitat i que està compromés contra l'intrusisme.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha posat en valor la condició obtinguda per Castelló com a Municipi Turístic de la Comunitat, “perquè demostra el treball realitzat per a continuar posicionant estratègicament a Castelló com a destinació turística a nivell nacional i internacional”. “Aquest distintiu és el reconeixement que avala el treball per a potenciar els nostres recursos i consolidar els serveis turístics de la ciutat, encaminats a convertir-nos en un destí sostenible, inclusiu, natural i intel·ligent”, ha apuntat l'alcaldessa.

Així, i d'acord amb el nou Estatut del Municipi Turístic, Castelló compleix els criteris per a aquest reconeixement. Entre ells, destaquen el relatiu a la població turística i al nombre de places d'allotjament turístic i de segona residència. També s'ha valorat el subministrament d'informació turística veraç i completa; la identificació, protecció i promoció de recursos turístics de primer ordre; el comptar amb un pla turístic que contemple mesures de sostenibilitat i millora en la prestació de serveis; l'orientació del municipi cap al concepte de destinació turística intel·ligent; la posada en marxa d'estratègies que reforcen la qualitat en destí; la col·laboració en els plans d'inspecció contra l'intrusisme; i l'aprovació i posada en marxa de mecanismes per a facilitar la participació de la ciutadania i dels agents socials i econòmics en l'acció pública en matèria de turisme.

“Cal destacar el Pla Turístic Operatiu de Castelló 2022-2025, en el qual, entre altres documents, s'ha treballat per a aconseguir la distinció”, segons ha detallat la regidora de Turisme, Pilar Escuder. Aquest pla contempla 22 accions en matèria turística a realitzar a curt, mitjà i llarg termini. A curt termini, figuren el pla de millora de les rutes cicloturístiques; la difusió i posada en valor de la Ruta de la Ceràmica de Castelló; la millora de l'experiència turística Escala a Castelló; l'actualització de la web turística; l'actualització del Pla Estratègic de Castelló; el foment d'accions de sensibilització en platges; i la certificació de qualitat en les oficines d'informació turística. A mitjà termini, està el foment del turisme gastronòmic; la millora de l'accessibilitat turística integral en destí; l'impuls de suports en línia del destí; el pla de millora de la qualitat en destí; i la sensorització en destí. A més llarg termini, es contemplen accions com la revaloració del patrimoni cultural i natural; el pla d'accessibilitat universal de Castelló; el foment i posicionament de marca; la implementació i posada en marxa del projecte DTI-CV; la promoció de maneres sostenibles de mobilitat urbana; la definició i posada en gallimarsot del Pla de Turisme Sostenible de Castelló; la creació d'un observatori turístic; el desenvolupament del Bessó Digital; la millora formativa del capital humà del servei de turisme; i la transformació digital urbana.