Castelló recrearà el seu ‘2 de maig’, la batalla del ‘Pont del Millars’ contra els francesos
140 veïns de Castelló, Almassora i Vila-real van perdre la seua vida un 9 de març de 1810 en l'alçament contra les tropes napoleòniques
Castelló recrearà el seu ‘2 de maig’ particular: La batalla del ‘Pont de Millars’ del 9 de març de 1810 contra els francesos.
Un punt clau de la història de la Guerra de la Independència marcat en sang en les nostres terres, amb l'alçament espontani d'un grup de veïns de Castelló, Almassora i Vila-real contra les tropes napoleòniques.
Al voltant de 140 veïns van perdre la seua vida aquell 9 de març en una batalla campal que va enfrontar als de La Plana contra les tropes del mariscal Suchet.
La regidor de Turisme, Arantxa Miralles, ha presentat al costat d'Antonio Águila, historiador membre de la Colla Dolçainers, Tabaleters i Trabucaires Xaloc, una sèrie d'actes que commemoraran la batalla este cap de setmana.
I és que des de fa tres anys la colla Xaloc organitza una recreació històrica de l'esdeveniment, a la qual enguany se suma el Patronat de Turisme per primera vegada.
En este sentit, Miralles ha expressat que “la nostra rica història pot ser un atractiu turístic més” i ha posat en valor estes representacions amb la qual submergir-se “en l'ambient de l'època” com una manera de començar a acostar-se a la història.
Àguila, per part seua, ha assenyalat que esta batalla que va tindre lloc fa 214 anys va ser “un alçament popular contra les unitats d'elit del millor exèrcit del món”.
En concret, contra els centenars de coraceros i infanteria comandats pel general Boussard en la zona de la Plana, la rereguarda dels 14.00 soldats estacionats a Sagunt a l'espera de prendre València.
El cansament davant les exigències de les tropes franceses de subministraments durant la campanya per a la presa de València van ser l'espurna que va encendre els ànims entre el grup de veïns que va decidir empunyar les armes contra les tropes de Napoleó, enfrontant-se a elles en els marges del Millars i especialment en el Pont Nou, l'escenari de la sagnant batalla.
En total, 78 figurants participaran en els dos bàndols de la batalla, amb trabucos, pistoles, fusells i un canó, acompanyats de 20 músics per a ambientar la recreació.
Un cap de setmana dedicada als fets del 9 de maig
Divendres 24 de maig
19 hores: Conferència en el saló de Plens de l'Ajuntament de Castelló impartida per l'historiador Antonio Águila sobre el relat de la batalla, el paper d'influència que van tindre la guerra i els alçaments populars i quins repercussió han tingut en les nostres poblacions. L'entrada serà il·limitada fins a completar l'aforament.
Dissabte 25 de maig
11.15 hores: Recreació históricaen la plaça de la Independència, on s'iniciarà una desfilada fins al carrer Pintor Barbó.
11.30 hores: Salutació d'armes en la plaça Hort Sogueros.
12.45 hores: Representació històrica de la batalla en carrer Pintor Barbó amb la plaça Guitarrista Babiloni (Auditori), amb la participació de l'Associació Napoleònica Valenciana d'Algemesi, Milicies Urbanes de Tarragona, l'Associació La Partida de Francisquete de Camuñas (Toledo), Associació Màlaga recreadora i l'Associació Herois del Tollo d'Utiel.
13.45 h. Homenatge a aquells castellonencs que van perdre la vida en la resistència del ‘Pont del Millars’.
14h. Exposició de rèpliques d'armes de l'època, uniformes i indumentària que podran gaudir tots els assistents.
Diumenge 26 de maig
10 hores: Visita guiada a la zona on van ocórrer els fets la caravana dels quals partirà des de l'antiga estació de ferrocarrils (parc Ribalta).