Castelló promou l'estudi de bioindicadors de la Marjaleria per a propiciar la recuperació dels seus valors ecològics
ELPERIODIC.COM - 01/03/2023L'informe analitza la situació dels ocells, peixos, rèptils, anfibis, crustacis, mamífers i flora
El regidor de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló, Fernando Navarro, ha presentat aquest dimecres els resultats de l'estudi de bioindicadors naturals de la Marjaleria, un Programa de Vigilància de la zona promogut amb l'objectiu de propiciar la recuperació de l'ecosistema, tal com estableix el nou Pla General. L'informe ha sigut elaborat pel Grup AU d’Ornitologia i el Grup de Conservació, Investigació i Gestió del Patrimoni natural (Cigepana).
“Un dels objectius del Pla General passa per la recuperació d'uns ecosistemes naturals com la Marjaleria, i un punt de partida és un estudi de situació per a veure com es poden millorar els índexs de biodiversitat de la zona”, ha afirmat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, que ha assenyalat que la finalitat és que el Pla de Vigilància forme part del Pla Director de la Marjaleria, que contempla una regularització dels habitatges acompanyada per mesures de conservació paisatgística apostant per un equilibri d'usos ambiental, agrari i residencial.
El treball s'ha desenvolupat de 2021 a 2023 i ha abordat l'estudi d'ocells, peixos, rèptils, amfibis, crustacis, mamífers i flora, segons ha explicat Joan Castany, responsable del grup Au d’*Ornitologia.
En les aus s'han censat 53 espècies d'hivern i 59 de primavera. En rèptils i peixos s'han comptabilitzat en 8 séquies, en crustacis tres espècies i una en amfibis. En mamífers s'han dut a terme quatre tipus de mostreig, mentre en flora s'han desenvolupat 10 inventaris i s'han identificat 94 plantes.
Castany, entre altres recomanacions, ha plantejat una restauració ecosistèmica que tinga com a prioritat la conservació, recuperació i reintroducció de flora i fauna autòctona; una gestió de l'aigua d'acord amb paràmetres mediambientals; eliminació de flora i fauna al·lòctona; intervencions de recuperació en punts com en el Molí la Font o l’Ullal de la Comare i impuls de campanyes d'educació ambiental i conscienciació.