CASTELLÓN | MEDI AMBIENT

Castelló promou hàbits per a avançar en sobirania alimentària, ecofeminisme i la recuperació del territori davant la crisi climàtica

ELPERIODIC.COM - 24/11/2021

Construint i Alimentant Alternatives insten a posar la vida en el centre i avançar cap a menjadors escolars sostenibles

Avançar en sobirania alimentària, ecofeminisme i conscienciar en la importància de la biodiversitat i les cures per a mitigar la crisi climàtica van ser algunes de les qüestions tractades en la taula redona celebrada el dimarts en les Jornades Construint i Alimentant Alternatives, que organitzen les Regidories de Transició Ecològica i Habitatge de l'Ajuntament de Castelló. Sarai Fariñas, tècnica del Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Internacional (CERAI), i María Sánchez, ambientòloga i especialista en restauració de paisatges, van reflexionar sobre la necessitat de posar a la salut i la vida de les persones en el centre.

Sarai Fariñas i María Sánchez van protagonitzar una taula redona que va comptar amb una dinàmica de grup amb els participants en la qual van abordar solucions que aposten per la producció local i de proximitat, la conservació de la biodiversitat i les cures de les persones.

Sarai Fariñas va explicar que des de CERAI promouen la sobirania alimentària en l'àmbit dels menjadors públics, una mesura que fomenta una alimentació saludable i ajuda als xicotets productors locals del sector primari, i va plantejar la transició cap a uns menjadors escolars sostenibles amb una visió global i la implicació de tota la comunitat educativa.

María Sánchez va vincular el vessant de la restauració ecosistémica amb la despoblació. “El nostre tipus de vida i la nostra manera de consumir és la que ara es carrega el planeta, el problema és com està concebuda la societat. Perdem terrenys de cultiu productiu, pastures, varietats tradicionals, les grans multinacionals no posen en el centre la salut de persones o la vida sinó l'acumulació del capital”, va afirmar.

Els assistents van participar en tres dinàmiques de grups, que posava de manifest els treballs que estan més i menys remunerats, les accions més nocives i menys amb la naturalesa, i les actuacions que defensen més vides dignes i les que menys. D'aquesta pràctica es va posar en evidència que els treballs més remunerats estan masculinitzats i són els que més afecten la naturalesa. Per això, el col·loqui va tractar polítiques públiques i solucions que caminen cap a hàbits i formes de vida més saludables i sostenibles, que prioritzen la salut i el benestar de la població enfront de l'acumulació d'uns pocs.

Les jornades culmina aquest dissabte 27 de novembre, a les 11.30 hores, amb una demostració culinària en la Cambra Agrària amb productes locals de temporada, de la mà de la xef Cristina Ruiz. Les persones interessades es poden inscriure en transicioecologica@castello.es