CASTELLÓN | CULTURA I ESPECTACLES

Castelló de la Plana, punt de reunió de la música valenciana

ELPERIODIC.COM - 02/12/2024

Se celebrarà una festa solidària amb els afectats per la DANA que comptarà amb la col·laboració d’À Punt Mèdia i la Generalitat Valenciana

A l’Auditori de Castelló actuaran artistes com Niño de Elche, Santero y Los Muchachos, Palmer, Xenia o Fillas de Cassandra

Els professionals analitzaran la capacitat de resiliència del sector, assistiran a tallers pràctics i es reuniran amb altres agents per a fomentar les contractacions

El pròxim dimecres 4 de desembre començarà la dotzena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam que s’allargarà fins divendres dia 6. Enguany, donades les circumstàncies, la programació artística i les activitats professionals estaran marcades per les conseqüències de la DANA que va afectar desenes de localitats de la Comunitat Valenciana des del dimarts 29 d’octubre. Així, la Fira acollirà la Festa Solidària de la Música Valenciana, un cicle d’actuacions gratuïtes amb la col·laboració d’À Punt Mèdia i la Generalitat Valenciana que estarà protagonitzat per 16 formacions valencianes. La iniciativa servirà per a recaptar fons per a la Fundació Horta Sud. D’altra banda, els agents del sector abordaran els efectes de les inundacions en el teixit musical i el caràcter resilient de la indústria.

Una programació musical amb més de trenta intèrprets

La Festa Solidària de la Música Valenciana es desenvoluparà a l’esplanada situada front a l’accés principal de l’Auditori de Castelló els dies 4, 5 i 6 de desembre. Pel seu escenari passaran Nebulossa, Sandra Monfort, Tacho, Colomet o Johnny B. Zero, a més d’Abril, Águeda Segrelles, Doña Manteca, La Trocamba, Mala Gestión, Pantaje, Platz, Quinto i Reina Mora. A més, divendres hi haurà espectacles per al públic familiar amb Beatles for Kids i Trobadorets. També s’ha de destacar que la Fira ha habilitat una plataforma en la seua pàgina web perquè aquelles persones que ho desitgen facen una aportació econòmica destinada a la reedificació d’infraestructures i a ajudar les empreses musicals afectades. Els recursos es canalitzaran a través de la Fundació Horta Sud, entitat nascuda en 1972 que treballa per enfortir el moviment associatiu de la comarca.

La Sala Simfònica i l’escenari Vibra Mahou seran els altres dos focus musicals de la Fira Valenciana de la Música. En el primer hi tocaran Niño de Elche i Santero y Los Muchachos dijous 5 de desembre. L’il·licità és una figura clau del flamenc contemporani i presentarà el seu nou disc, Cante a lo gitano. També tenen nou treball Santero y Los Muchachos. El seu títol és Una noche en Les Arts, un àlbum enregistrat en directe on repassen una trajectòria de set anys dedicada al rock reposat.

L’escenari Vibra Mahou, situat a la Sala de Cambra de l’Auditori, acollirà propostes de pop (Anna Millo, Novembre Elèctric, Pau Corea, Seserino), rock (Bernal, Hey Zuri, Sanguijuelas del Guadiana), electrònica (Donallop, Palmer, Xenia), cançó (Borja Penalba, Mar Pujol), folk (Alba Careta & Henrio) i jazz (Pepe Zaragoza). El públic de la Fira també podrà conéixer la proposta de Fillas de Cassandra, duet que barreja les sonoritats tradicionals de la seua terra, Galícia, amb l’electrònica.

La indústria, en procés de reconstrucció

En el vessant professional, la Fira acollirà dos taules rodones sobre les seqüeles de la DANA en l’activitat musical i la capacitat de regeneració de la música en directe. D’altra banda, Les Converses del Trovam d’enguany comptaran amb les veus de Maika Makovski, qui intervindrà dimecres 4, i Mery Bas i Mark Dasousa, components de Nebulossa, que ho faran dijous 5. Tots tres comentaran la seua visió del fet creatiu, les seues rutines, les influències que es troben en les seues cançons i quina és la seua percepció de la música en l’era digital.

La Fira és, a més, un aparador de les activitats d’entitats i associacions del sector. En la pròxima edició presentaran les seues iniciatives la Federació de la Música d’Espanya Es Música; la Societat d’Artistes Intèrprets o Executants (AIE); Promfest, l’Associació de Promotors de Festivals de la Comunitat Valenciana; i Vibra Mahou, patrocinador del Trovam. Així mateix, els inscrits podran assistir a tallers pràctics sobre els espectacles accessibles; l’administració dels drets digitals; les deduccions fiscals per a espectacles en viu; i els contractes i l’argot legal.

Per tal de posar en contacte els diversos membres de la indústria i fomentar les contractacions de solistes i grups, la Fira Valenciana de la Música facilitarà un espai de trobada en format d’speed meeting (reunions ràpides d’entre 5 i 8 minuts). En estes dinàmiques hi intervindran artistes, espais de programació públics i privats, empreses promotores i agències de management.

Finalment, cal destacar que, per primera vegada, el Trovam compta amb una aplicació oficial. A més de facilitar tota la informació sobre l’esdeveniment, el programari és un espai de networking, ja que posa a l’abast dels usuaris les dades necessàries per establir contactes amb altres professionals. Així mateix, permet la inscripció als speed meetings. L’aplicació està disponible de forma gratuïta a les botigues virtuals per als sistemes operatius Android i iOS.

La Fira Valenciana de la Música Trovam està impulsada per la Valencian Music Association (VAM!) en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura (Generalitat Valenciana) i l'Ajuntament de Castelló. A més, compta amb la participació de la Diputació de Castelló; À Punt Mèdia; l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (Ministeri de Cultura); Mediterranew Musix (Turisme Comunitat Valenciana); l'Acadèmia Valenciana de la Llengua; l'Associació d'Artistes, Intèrprets o Executants (AIE); Ràdio 3 (RNE); Onda Cero; Mahou - San Miguel (Vibra Mahou); i la Federació Valenciana de la Indústria Musical (Fevim).

 

MÉS FOTOS