CASTELLÓN | AGRICULTURA

Castelló organitza unes jornades d'agroecologia i alternatives socials en l'habitatge

ELPERIODIC.COM - 12/11/2019

“Construint i Alimentant Alternatives”, que impulsen les Regidories de Transició Ecològica i Habitatge, se celebraran els dies 19, 21, 23, 26, 28 i 30 de novembre i el 4 de desembre

“La crisi econòmica, el fracàs del model immobiliari financera, el dret a l'habitatge, l'emergència climàtica, el model agroalimentari són alguns dels reptes que les nostres ciutats encaren per als pròxims anys”, subratllen els regidors de Transició Ecològica i Habitatge de l'Ajuntament de Castelló, Fernando Navarro i María Jesús Garrido, que han organitzat les primeres jornades que abordaran la sobirania alimentària, el consum responsable, la sostenibilitat i el dret a l'habitatge, sota el títol “Construint i Alimentant Alternatives”.

Les jornades començaran el 19 de novembre i conclouran el 4 de desembre i comptaran amb conferències, debats, tallers, la projecció d'un documental i la degustació de productes agroecològics i de proximitat. Tractaran, entre altres matèries, sobre models de gestió de l'habitatge social, cooperativisme, bioconstrucció, producció i distribució agroecològica, emergència climàtica o el model de cooperativa d'habitatge en cessió d'ús.

Aquesta iniciativa es projecta “com un espai obert a la comunicació, la difusió i el debat de fórmules alternatives de resolució de necessitats i disseny de model de producció, distribució i consum, així com la gestió de polítiques públiques, socialment responsables i ambientalment sostenibles”, subratllen Navarro i Garrido.

“Construint i Alimentant Alternatives” començaran el dimarts 19 de novembre, de 18.30 a 20 hores en el Menador, amb una conferència sobre models de gestió de l'habitatge social a càrrec de la Fundació Habitat 3 i el professor de Sociologia de l'UJI, Salvador Seguí. El dijous 21 de novembre, de 18.30 a la 20 hores en el Menador, les cooperatives Okambuva i Lacol dissertaran sobre bioconstrucció, arquitectura passiva o eficiència energètica en els processos de construcció i rehabilitació lligats a promoció i gestió d'habitatges en règim social, públic o cooperatiu.

El dissabte 23 de novembre, el parc de Rafalafena acollirà un taller pràctic sobre tècniques de bioconstrucció que impartirà la cooperativa Okambuva. Durant el mateix també hi haurà una activitat infantil d'educació ambiental. Les inscripcions podran realitzar-se en l'email: transicioecologica@castello.es

Les jornades prosseguiran el dimarts 26 de novembre, amb una conferència i degustació, en la plaça Major de 18.30 a 20 hores, en la qual es presentaran productes agroecològics de proximitat i projectes de distribució amb criteris de consum responsable i sostenible. Inclouran també un debat sobre nous models alimentaris agroecològics amb la participació de pas lent, Un altre mon, Som Alimentació, Xarxa d’Agroecologia de Castelló, Formatges La Planeta, Carnes Robres i EcoGrau. En finalitzar hi haurà una degustació de productes ecològics.

El dijous 28 de novembre, el Menador serà escenari, de 18.30 a 20 hores, d'una conferència del model de cooperativa d'habitatge en cessió d'ús, a càrrec de Fecovi, Vida Sostenible Cohouising i Fundació La dinamo.

El dimecres, el Menador projectarà, de 18.30 a 20 hores, el documental de “Entre el dia i la nit no hi ha paret”, elaborat pel col·lectiu Els Espigolaores i que versa sobre les dones que viuen o han viscut a l'Horta de Campanar, la Partida de Dalt o en la Partida del Poet. La projecció comptarà amb una activitat infantil d'educació ambiental.

Les jornades conclouran el dimecres 4 de desembre amb una conferència-debat, de 18.30 a 20 hores en el Menador, sobre emergència climàtica, crisi econòmica i alternatives que posen la vida al centre. Participaran Dina Garzón, de Xarxa Ecofeminista; Andreu Escrivà, ambientòleg i consultor en sostenibilitat; i Patricia Dopazo, de la revista Sobirania Alimentària.