Castelló obri un laberint per a denunciar i visibilitzar la lluita contra la violència de gènere
Més de 1.000 persones participen en l’acció col·laborativa de la Regidoria de Feminisme al Passadís per sortir del laberint en el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència de Gènere
'Troba l'eixida. Aturem la violència masclista'. Sota aquest crit, més de 1.000 persones han participat durant tot el matí en l'acció col·laborativa organitzada per la Regidoria de Feminisme de l'Ajuntament de Castelló al Passadís de les Arts en el 25-N, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones a Castelló, on s'ha construït un laberint per denunciar i visibilitzar els diferents tipus de violències masclistes i s'han treballat nombrosos tallers amb alumnat d'escoles, instituts i entitats, i amb la ciutadania.
La instal·lació, que romandrà oberta fins al 12 de desembre, es podrà visitar per conéixer i conscienciar sobre l'assetjament de carrer, la violència física i la sexual, la mutilació femenina, els matrimonis forçosos, el tràfic de dones, la violència contra les dones majors, la violència cap a dones amb discapacitat, la violència vicària, l'aïllament social, la violència psicològica, econòmica i patrimonial.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; i la regidora de Feminisme, Verònica Ruiz, han assistit a la lectura del Manifest de la Plataforma Feminista de Castelló, que ha comptat, tanmateix, amb la participació de representants de col·lectius i associacions que treballen en matèria d'igualtat. En el text, s'ha denunciat que "la violència masclista contra les dones i les xiquetes és la violència de drets humans més generalitzada de llarg a llarg del planeta, conseqüència de la brutal desigualtat estructural generada pel sistema patriarcal i capitalista, que s'acarnissa més si cap contra les dones de classe treballadora, les més precàries, les més empobrides. La violència contra les dones i les xiquetes és una vulneració sistemàtica dels drets humans, i no pot tenir cabuda en una societat que es pree de ser democràtica. Per això avui som ací, perquè ens volem vives, lliures i unides contra el masclisme i diguem alt i clar que el masclisme ens mata".
L'alcaldessa ha posat en valor aquest dia i les accions dirigides a eliminar la violència masclista i encaminades a atallar la desigualtat estructural. "Des de l'Ajuntament de Castelló continuem treballant per la igualtat i impulsant mesures de prevenció i atenció a les víctimes", ha destacat l’alcaldessa.
La regidora de Feminisme, per la seua banda, ha assenyalat que "hi ha massa dones atrapades en aquest laberint de les violències masclistes, i per això és primordial treballar, cada dia de l'any, per combatre i eliminar tots els tipus de violència masclista, i amb aquest objectiu cal abordar la prevenció, la detecció i l'atenció, i, per últim, la protecció. Cada acció, cada servei, cada política municipal, des de la transversalitat, ha de tenir impacte de gènere. Només així, abordant aquesta xacra des de tots els fronts possibles, podrem aconseguir societats democràtiques i lliures de violències masclistes".
Les instal·lacions artístiques de l'alumnat de l'Escola d'Arts i Superior de Disseny en què es parla sobre l'amor malentés han ocupat una de les parets amb potents missatges, mentre a les taules s'han succeït les activitats dinamitzades per treballar els conceptes i els missatges igualitaris i per desmuntar micromasclismes.
Des de primera hora del matí, ha passat pel Passadís de les Arts alumnat del col·legi Carles Selma, l'EPA Germà Colón, el centre de formació de Càritas i els IES Ribalta i Bovalar, participant en els jocs, de l'Oca al Memory i al Pasapalabra feminista i en els tallers.
A més, el laberint ha aglutinat també les idees sorgides als tallers realitzats durant tot el mes emmarcats en el III Pla d'Igualtat de l'Ajuntament de Castelló i del Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere amb una trentena d'associacions, com Creu Roja, Afdem, Ateneu Dany Cerebral, la Llar de San Lorenzo, Associació Dones San Lorenzo, Centre de Recuperación Integral, Associació Primer Molí, Associació 8 de Març, EPA Germà Colom, Vivendes Tutelades, Estreles de Mar, El Faro, La Llar, Kumpania Fundación Secretariado Gitano, Fundación Amigo, Kumpania Plus, Pisos Solidaris, CFO Jardinería y Viverismo, CAES Carles Selma, CEIP Guitarrista Tárrega, Racó Màgic, Taller Jove de Cáritas, Associació de Veïns de l'Aduana, Barris Al Sud, Aula Debat, Escola d'Art i Superior de Disseny, Afdem, CRIS de Creu Roja, Aula Debat, Ateneu i La Llar Fundació Salut i Comunitat, que han posat el seu gra de sorra en la iniciativa també durant la jornada.