CASTELLÓN | SOCIETAT

Castelló lliura els premis estatals ‘Aliança STEAM’ per a acostar ciència i tecnologia a les xiquetes

ELPERIODIC.COM - 12/02/2023

La ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, ha animat a totes les xiques i joves a no deixar-se limitar a l'hora de triar els seus estudis, durant la seua intervenció en el lliurament dels primers Premis Aliança STEAM pel talent femení, que s'ha celebrat a Castelló. En l'acte han participat també la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i la biotecnóloga i astronauta Sara García Alonso.

“El missatge és clar: necessitem moltes més estudiants en ciències, en enginyeries, en tecnologies de la informació i la comunicació. Aconseguir-ho serà bo per a Espanya i per a Europa, perquè necessitem més talent científic i tecnològic per a impulsar el desenvolupament dels nostres països, perquè hi haja més benestar i progrés”, ha destacat la ministra Alegria, qui ha anunciat que en la segona meitat d'enguany, durant la presidència espanyola de la Unió Europea, Espanya organitzarà una gran conferència internacional sobre talent femení i les vocacions STEAM.

En la seua intervenció, la ministra Alegria ha recordat també la baixa presència d'alumnes en les branques tecnològiques i industrials de Formació Professional, així com en determinades branques universitàries com la informàtica (menys del 15% són dones) o les enginyeries (entorn del 30%). Al mateix temps, les dones són majoritàries en els estudis universitaris.

La ministra s'ha referit al conegut com a “síndrome de l'impostor” per a explicar en part aquesta diferència. “A l'hora de triar quins estudis seguiran, algunes xiques creuen que, si trien la via de la ciència, de la tecnologia, de la informàtica, no seran prou intel·ligents i preparades per a fer-ho tan bé com els xics”, ha dit.

“Entre tots i totes, hem d'ajudar a aqueixes xiques que encara dubten, que se senten menys capaces, perquè tinguen confiança en el seu talent”, ha afegit. Per això, el Ministeri lluita contra els estereotips que poden desanimen a les xiquetes i adolescents a seguir determinades vocacions.

“Però ni el Ministeri, ni els vostres professors i professores, estem obstinats que sigueu a la força ni informàtiques, ni enginyeres, ni científiques. El que volem és que tingueu la formació, les oportunitats i la llibertat de triar el que voleu ser. Que res ni ningú siga un obstacle per a decidir el que vulgueu ser. El talent el teniu totes”, ha conclòs Alegria.
La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha destacat que l'Aliança STEAM és un projecte que parla del futur del nostre país, que només es podrà escriure de manera justa si es compta amb les dones, que són la meitat de la població. “Hem de continuar treballant perquè en les carreres STEAM hi haja més xiquets i, sobretot, més xiquetes perquè el percentatge d'elles és molt menor”, ha afirmat.

Morant ha assenyalat que es preveu que en la dècada vinent una dona trepitge la Lluna. En aquest sentit, la ministra ha manifestat que la primera astronauta espanyola de l'Agència Europea Espacial (AQUEIXA), Sara García Alonso, és el reflex del talent que existeix al nostre país i una referent perquè les xiquetes sàpien que poden ser el que vulguen arribar a ser.

Finalment, Morant ha subratllat que en l'espai es generen solucions per al dia a dia de la Terra. “La ciència és l'esperança per als reptes del futur”, ha dit.

Per part seua, Sara García Alonso ha repassat la seua trajectòria fins a ser triada astronauta. “Jo he sigut aqueixa xiqueta amb curiositat de tot, amb necessitat d'entendre el món”, ha relatat, recordant els viatges al poble amb el seu avi, mirant les estreles, somiant amb ser astronauta i descobrir altres mons. Amb els anys, es va decantar per la biotecnologia, amb la finalitat de millorar la vida de les persones. Per a finalment presentar-se, quasi per casualitat, i ser triada per l'Agència Espacial Europa com a astronauta de reserva.

“Tot el que vaig fer, no ho vaig fer per a convertir-me en astronauta, sinó perquè em feia feliç, m'agradava la ciència. Però aqueixos passos m'han permès arribar ací”, ha indicat. “Qualsevol pot fer el que es propose. La ciència i la tecnologia poden ser fàcils i divertides. No hi ha professions de xiques i professions de xics”, ha conclòs.
Els premis Aliança STEAM pel talent femení lliurats avui s'inscriuen en aqueixa voluntat de trencar els estereotips i de tancar la bretxa de gènere existent en les disciplines STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques). Reconeixen el treball que es realitza en els centres educatius per a desenvolupar tot el talent de les xiquetes i de les joves.

En l'acte han participat també el secretari d'Estat d'Educació, José Manuel Bar, la secretària general de Formació Professional, Clara Sanz, i la consellera d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Raquel Tamarit, entre altres autoritats. Més de 275 persones han assistit a la cerimònia.

Una missió enfocada a donar a conèixer a les dones científiques en la carrera espacial alhora que ret homenatge a la figura de María Moliner; una aventura entorn del camí de Santiago i a les científiques gallegues pioneres; o un estudi sobre el paper de la dona en la Formació Professional són alguns dels 13 projectes premiats -10 de centres educatius i 3 d'entitats i organitzacions- en aquesta primera edició, que ha comptat amb més de 130 candidatures.

Els guardons es reparteixen en cinc categories: Educació Infantil i Primària; Educació Secundària i Batxillerat; Formació Professional de Grau Mitjà; Formació Professional de Grau Superior; i entitats i organitzacions. Els primers premis estan dotats amb 5.000 euros cadascun, els segons amb 3.000 euros i els tercers amb 2.000 euros.

Els premis formen part de les accions promogudes per l'Aliança STEAM pel talent femení. Xiquetes en peus de Ciència, una iniciativa liderada pel Ministeri d'Educació i Formació Professional per a animar a les xiquetes i a les joves a acostar-se a les disciplines científic-tecnològiques.

Tots els projectes estan arreplegats en una publicació accessible en la web de l'Aliança i serviran d'exemple de bones pràctiques per a altres centres educatius i altres entitats i organitzacions compromeses en aquest àmbit.

Des de la seua creació en 2021, s'han sumat a l'Aliança 150 empreses, organismes i institucions compromesos amb la tasca de cultivar el talent femení en els àmbits de les ciències i la tecnologia.

CENTRES I ENTITATS PREMIATS

Educació Infantil i Primària

1r Premi: CEIP Sant Isidre Labrador, Huétor Tájar, Granada
2n Premi: CEIP Juan Pau I, Valderrubio, Granada
3r Premi: CEIP María Pita, la Corunya, Galícia

Educació Secundària i Batxillerat

1r Premi: IES Benalmàdena, Benalmàdena, Màlaga
2n Premi: Institut Sunsi Móra de Canet de Mar, Barcelona
3r Premi: IES Federico Balart, Plec, Murcia

Formació Professional de Grau Mitjà

1r Premi: IES Ramón y Cajal, Valladolid
2n Premi: IES Verge del Pilar, Zaragoza

Formació Professional de Grau Superior

1r Premi: Institut Bonanova de Formació, Barcelona
2n Premi: CIFP Ánxel Casal, la Corunya

Entitats i organitzacions

1r Premi: Universitat Carles III de Madrid, Leganés
2n Premi: Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV), Paterna, València
3r Premi: Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT), Toledo