CASTELLÓN | MEDI AMBIENT

Castelló impulsa la primera comunitat energètica local per a avançar en una transició sostenible i justa

ELPERIODIC.COM - 06/04/2022

L’Ajuntament i Sapiens Energia presenten a la ciutadania el projecte, que permetrà estalviar a la ciutadania fins a un 40% en la factura

La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló ha presentat en una jornada ciutadana aquest dimecres el projecte per a impulsar la primera comunitat energètica local de la ciutat. Aquesta figura permet consums compartits a 500 metres a la redona d'una instal·lació fotovoltaica i permetrà un estalvi en la factura de la llum d'entre un 20 i un 40%.

L'Ajuntament finançarà una primera instal·lació fotovoltaica en modalitat d'autoconsum col·lectiu i està donant l'impuls que permetrà la creació de la comunitat energètica, acompanyant i assessorant en la seua creació, amb el suport de Sapiens Energia, cooperativa especialitzada en el disseny i creació de comunitats energètiques. El 20 i 27 d'abril tindran lloc en la sala d'actes de l'edifici Quatre Cantons altres dues jornades participatives per a definir els passos de constitució de la comunitat energètica.

“La comunitat energètica local possibilita un autoconsum compartit col·lectiu a través d'un punt de subministrament fotovoltaic, una eina per a avançar en una transició sostenible, justa i democràtica i incidir en la lluita contra el canvi climàtic”, ha afirmat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, que ha subratllat que amb aquest projecte des de l'Ajuntament s'assessorarà en la posada en marxa d'aquesta comunitat energètica i també en les ajudes que existeixen perquè uns altres particulars puguen generar altres comunitats energètiques.

La comunitat energètica permetrà a l'Administració local, ciutadania i pimes produir i gestionar la seua pròpia energia reduint els costos energètics d'edificis i equipaments públics i dels usuaris privats -amb estalvis mitjans d'entre el 20% i el 40% des del primer dia-. A més, aquest model, contribueix en l'avanç en els objectius de descarbonització -reduint les emissions de COâ‚‚ a l'atmosfera-; dinamització l'activitat econòmica i l'ocupació local, i, amb tot això, millorar el benestar i la salut de les persones. Els socis de la comunitat aconseguiran la reducció de la factura gràcies a l'autoconsum que realitzen-que té un cost zero- i els excedents que es generen.

En les jornades de les pròximes setmanes es formarà a la ciutadania sobre el model i es treballarà de manera participativa per a aconseguir constituir la comunitat energètica local. Són trobades obertes a totes les persones i pimes interessades i seran coordinades per Sapiens Energia.

“Participant en la comunitat energètica, l'usuari passa de ser un mer ‘pagador’ de factures a assumir un rol actiu en la producció i gestió de l'energia”, detalla Juan Sacri, president de Sapiens Energia.