CASTELLÓN | POLÍTICA

Castelló encara la Magdalena més polèmica per desavinences amb l'Ajuntament

ROSA PIQUER - 08/02/2022

La Federació de Colles acorda donar continuïtat a actes com els carros engalanats i el concurs de caus

Després de dos anys sense Magdalena per la pandèmia, en 2020 es va haver d'ajornar a pocs dies del seu inici i en 2021 es van celebrar alguns actes més aviat simbòlics, Castelló de la Plana encara aquest 2022 amb polèmica.

Si bé, l'Ajuntament va decidir planificar una programació adaptada a la pandèmia sense carpes, fondes, fires, mercats gastronòmics i concerts, el Món de la Festa ha alçat la veu, igual que ho han fet els partits polítics.

Així, la Federació de Colles de Castelló va mantindre una reunió el passat 7 de febrer en la qual van acordar continuar amb els actes previstos mancant reunir-se amb Salut Pública, Via Pública i Policia, també els carros engalanats i el concurs de caus atés que el Patronat Municipal de Festes no durà a terme eta organització.

Tot això ocorre quan ajuntaments com Borriana ha anunciat una setmana de Falles al març d'enguany pràcticament amb normalitat, només amb alguns canvis per la pandèmia; València també es prepara per a celebrar les Falles i fins i tot s'està muntant el clos per a la mascletà en la plaça de l'Ajuntament.

Marco demana recomanacions

Després de prendre la decisió de suspendre una part dels actes previstos en Magdalena, l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, va demanar a Ximo Puig un marc comú de recomanacions sanitàries per a Falles i Magdalena.

En la mateixa línia s'ha pronunciat hui el president de la Generalitat Valenciana que continua demanant prudència i corresponsabilitat perquè la pandèmia no ha acabat.

Espanya (PP): “Marco busca excuses que justifiquen la seua inacció”

Per part seua, la regidora del Partit Popular, María España, ha valorat la reunió de Marco i Puig com “un intent de l'alcaldessa de tirar pilotes fora, perquè Marco ha tornat a arribar tard i, ara busca excuses que justifiquen la seua inacció i l'eliminació d'actes de la programació de Magdalena abans d'estudiar la seua viabilitat, ajustant-los per descomptat a la normativa sanitària i, tot, per a no haver d'assumir responsabilitats”.

“Mentre València aposta per unes Falles de màxims, ajustades a la pandèmia, a Castelló el primer que es va fer va ser eliminar actes com els concerts i els castells de focs, i traslladar tota la responsabilitat als col·lectius i ens festers. Ara, en veure que València o Borriana sí que estan ultimant els seus programes d'actes, l'alcaldessa busca eixir airosa demanant un marc normatiu comú per a les Falles i la Magdalena quan el mateix Ximo Puig ja va dir que cada municipi era sobirà per a decidir sobre les seues festes”, recorda l'edil Popular.

Per això considera que “a Castelló hi ha hagut un clar desistiment de funcions per part de l'equip de govern traslladant tota la responsabilitat als col·lectius festers que han decidit unir les seues forces per a tractar de salvar la Magdalena, amb una programació digna que s'ajuste a la normativa sanitària”.

Ventura (Cs): “L'alcaldessa sol·licita complicitat a Puig per a celebrar la Magdalena”

El portaveu adjunt de Ciutadans (Cs) a l'Ajuntament de Castelló, Esteban Ventura, ha denunciat hui que l'alcaldessa “haja sol·licitat empara i complicitat al President Puig per a celebrar la Magdalena, després de reduir un 70% els actes de les Festes, usant com a excusa la Covid-19 i quedar-se sola davant el Món de la festa” que públicament han qüestionat la seua nefasta gestió.

Ventura ha criticat que el Fadrell “haja eliminat 50 esdeveniments, suspés fondes i fires gastronòmiques, concerts i castells pirotècnics; a més de traspassar tota la responsabilitat als col·lectius festers per a la realització d'actes de l'àmbit privat, imposant horaris i restriccions sanitàries el que els ha portat a l'ostracisme polític i a demanar empara al President de la Generalitat en alguna cosa que no té competència”.