CASTELLÓN | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Castelló dóna suport a un taller d'innovació social per a estrènyer vincles entre generacions

ELPERIODIC.COM - 21/05/2018

La bretxa digital generacional, entesa com la fractura en l'ús de les tecnologies entre els menors i els majors de 45 anys, és una preocupació social latent. A Espanya, poc més del 50% de la població entre 55 i 64 anys utilitza l'ordinador en la seua llar. No obstant açò, la irrupció dels telèfons mòbils intel·ligents amb connexió a Internet i aplicacions mòbils adaptades, ha suposat un canvi radical en la forma d'entendre i utilitzar les noves tecnologies pels majors. En el costat oposat tenim als més joves, els néts i nétes que han crescut i s'han desenvolupat envoltats de tecnologies en tots els seus àmbits de vida quotidiana: oci, educació, salut, etcètera.

Per a unir tots dos mons, trencar bretxes digitals, compartir coneixement, intercanviar punts de vista, crear solucions tecnològiques i reforçar llaços afectius entre generacions naix el taller Descobrim. Una nova acció de formació organitzada per l'associació Robotme i finançada per l'Ajuntament de Castelló amb la finalitat d'acostar la tecnologia a les persones majors a través del treball en col·laboració amb els seus propis néts. En Descobrim la robòtica serà la tecnologia protagonista que actuarà com a nexe d'unió entre ambdues generacions. Durant les quatre sessions de formació néts/as i avis/as treballaran conjuntament en el disseny i programació d'un robot que els mantindrà units tant a nivell cognitiu com a emocional.

Aquest taller gratuït se celebrarà el divendres 25 i dissabte 26 de maig i divendres 1 i dissabte 2 de juny en Menador Espai Cultural, en horari de 17.30 a 20.00 hores els divendres i de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes. Les places estan limitades a 20 persones, és a dir, 10 néts i nétes entre 8 i 15 anys amb els seus corresponents avis o àvies. No és necessari tenir coneixements previs d'informàtica ni de robòtica, doncs els assistents seran guiats en tot moment per docents especialitzats del nostre equip.

La regidora d'Impuls de l'Activitat Econòmica, Patricia Puerta, ha destacat aquest cicle “com un exemple d'innovació social que no solament permet explorar nous àmbits d'aprenentatge sinó que també té un component social molt interessant com aquesta aposta per les relacions intergeneracionals”.

La sessió començarà programant i construint un Otto, un xicotet robot educatiu dissenyat per a crear un ambient didàctic i divertit. A continuació s'aprofundirà una mica més en els llenguatges de programació amb Mblok, un entorn gràfic fàcil i intuïtiu que combina Scratch i Arduino dissenyat perquè els centres educatius introduïsquen la robòtica de forma senzilla en les aules.

Tant si eres nét o néta com a avi o àvia, aquest taller serà una experiència inoblidable. Una oportunitat per a descobrir coses noves, no solament en termes d'aprenentatge, sinó en termes afectius.

Descobrim serà el tercer i últim taller dins del cicle d'accions de formació realitzades en el marc del projecte “Crea Castelló, aprenentatge tecnològic per a una societat socialment innovadora” subvencionat per l'Ajuntament de Castelló a través de l'ADL Castelló Crea. El 16 juny conclourà el projecte amb un esdeveniment de clausura en Menador Castelló, on podrem conèixer alguns dels projectes i solucions desenvolupades durant els tallers realitzats a l'abril, maig i juny de 2018.