El ple de Castelló dóna llum verda per majoria a la segona exposició del nou Pla General
L’Acord de Fadrell impulsa un nou model de ciutat sostenible, inclusiva i vertebrada que reforça el benestar i genera oportunitats
El ple de l'Ajuntament de Castelló ha aprovat hui per majoria la segona exposició al públic del Pla General, durant la qual es podran consultar les últimes versions dels dos documents que integren l'ordenament urbanístic que dissenya el model de ciutat dels pròxims 20 anys. En concret, en la sessió s'ha donat llum verda amb els vots a favor dels grups de l’Acord de Fadrell (PSPV, Compromís i Podem-EU), Ciutadans i Vox i l'abstenció del PP a sotmetre a informació pública la nova proposta del Pla General Estructural (PGE) resultant de les modificacions introduïdes per la Declaració Ambiental i Territorial Estratègica (DATE) i altres informes sectorials; i s'ha aprovat amb els vots a favor dels grups de l’Acord de Fadrell, l'abstenció de Ciutadans i Vox i els vots en contra del PP la proposta del Pla d'Ordenació Detallada (POP) resultant després de la resolució d'al·legacions i el sotmetiment de la mateixa a nova informació pública.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha valorat l'avanç en la tramitació del Pla General. “Castelló està més prop de tindre el Pla General que necessita. En el ple hem fet un pas molt important aprovant per majoria obrir una segona exposició al públic perquè la ciutadania puga consultar el nou document”, ha assegurat. “Un ordenament urbanístic que dissenya el Castelló dels pròxims 20 anys; una ciutat moderna, inclusiva, sostenible, ordenada, vertebrada i racional, que genera oportunitats i millora la qualitat de vida dels veïns i veïnes”, ha detallat Marco.
El portaveu de l'equip de govern i regidor d'Urbanisme, José Luis López, ha qualificat de “fonamental per al futur i el present de Castelló l'acord aconseguit hui, que inicia l'última fase d'una maratoniana tramitació del Pla General”. “Aquest model urbanístic aposta per un urbanisme amb perspectiva de gènere, sostenible, responsable, conscient i col·lectiu, que dissenya una ciutat més amable i més humana”, ha assegurat.
“Aquest és el model de ciutat que volem per a Castelló, en el qual el sòl no és un negoci i ja no s'utilitza amb interessos particulars i capritxosos. Un Pla General elaborat amb criteris tècnics, jurídics i objectius, que dignifica la vida en la Marjaleria respectant el territori i el medi ambient, i té en compte les necessitats de les urbanitzacions de muntanya, dels barris perifèrics, de l'entorn del Serrallo i de la resta del terme municipal”, ha ressaltat López. “Iniciem una última fase de tramitació després de molt de treball del Pacte del Grau i de l’Acord de Fadrell, dels tècnics i de la ciutadania, que ha participat per a millorar el model de ciutat”, ha dit.
Per al segon tinent d'alcaldia, Ignasi Garcia, “hui és un bon dia, un dia excel·lent per a Castelló, perquè estem més prop de tindre el Pla General que Castelló necessita”. “Aquest moment arriba després d'un procés participatiu i dialogant”, ha reiterat el regidor, qui ha agraït “el treball dels tècnics de la casa, i també altres administracions, així com de les entitats veïnals que van participar en el debat i el procés participatius i dels regidors que ja no són ací. Totes i tots estaran hui molt contents”. “Aquest és un document que ha de ser dinamitzador de la nostra economia i ha sigut molt esperat pel veïnat de Castelló i pel seu teixit productiu”, ha incidit Garcia. El regidor també ha assegurat que “el Pla General permet el desenvolupament industrial, especialment entorn a la plataforma intermodal, i bandeja l'especulació immobiliària, aquell model basat en la rajola que ens va portar a una crisi profunda”.
Garcia ha destacat que el document aprovat hui aposta per la sostenibilitat perquè “protegeix el territori i facilita l'ampliació del parc natural del Desert de les Palmes” i blinda “els espais educatius i sociosanitaris fonamentals per a la ciutat”. “Aquest Pla té perspectiva de gènere per no deixar fora a la meitat de la població i aposta per una mobilitat sostenible perquè la ciutat és més humana posa als vianants per davant per a reduir les emissions de COâ a l'atmosfera”, ha afegit.
Per part seua, el tercer tinent d'alcaldia, Fernando Navarro, ha destacat que el nou Pla General “canvia el paradigma de l'urbanisme de Castelló. És el major i més transformador llegat que deixa l’Acord de Fadrell a la ciutat” i ha celebrat “les restriccions conservacionistes incloses per la declaració ambiental de la Generalitat”. “Tanca el pas al model d'especulació, al model de liberalització del sòl d'Aznar que enriquia a uns pocs i hipotecava a la resta, amb la desclassificació de 12 milions de metres quadrats de sòl urbanitzable. Posem fi al PAI Mestrets i al somni especulador de Parc Castelló. Iniciem el procés per a posar ordre en la Marjaleria”, afirma Navarro, qui destaca que el planejament “ens reconcilia amb el nostre territori, amb una ampliació en 400.000 metres quadrats de la Xarxa Primària de Parcs Públics”.
El regidor ha ressaltat que el Pla General, a més, “suposa una oportunitat a la transició ecològica i a una etapa de la prosperitat verda, a una economia adaptada al context de lluita contra el canvi climàtic i a les prioritats que marca Europa, perquè apostar per una ciutat compacta espenta a la rehabilitació; i perquè protegir 22,5 milions de metres quadrats de sòl agrari incentivarà el sector amb projectes d'agroecologia i canals curts de comercialització”.
A més, Navarro ha asseverat que el planejament suposa “una línia de defensa del dret a l'habitatge digne contra els fons voltor i inclou el Pla Estratègic d'Habitatge, que frenarà pràctiques especulatives, combatrà la xacra de l'habitatge buit i ampliarà el parc públic d'habitatge”. “Expulsa de la ciutat als voltors i obri els braços al chorlitejo”, ha conclòs.
Després d'aquesta segona exposició pública, la tramitació pendent per a l'aprovació definitiva del Pla General passa per la resolució d'al·legacions que es pogueren presentar i l'elevació a ple de nou del PGE i del POP. El PGE es remetria després a la Comissió Territorial d'Urbanisme, per a la seua aprovació definitiva. I s'haurà de convocar un últim ple per a donar compte de l'aprovació del PGE i aprovar definitivament el POP.