Castelló es consolida com a ciutat educadora amb la posada en marxa de 12 projectes d’Aprenentatge Servei
Mezquita reconeix el valor de la implicació de l’estudiantat i de la col·laboració intergeneracional amb ocasió del Dia Internacional de la Ciutat Educadora
Castelló se suma a la celebració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora de demà, 30 de novembre, amb l’activació dels projectes del pla d’Aprenentatge Servei (ApS), impulsat per les regidories de Participació Ciutadana i Educació. En total, 12 propostes entraran en el programa amb que l’alumnat del IES de la ciutat s’implicarà amb les entitats i associacions dels barris per a portar endavant projectes relacionats amb el medi ambient, el foment de l’igualtat entre homes i dones o la formació en noves tecnologies per a gent gran.
“Per a fer de Castelló una ciutat educadora necessitem de la implicació del conjunt de la ciutat, de les entitats i de les administacions i el projecte d’ApS és una bona mostra d’aquests treball transversal i conjunt”, ha assegurat el regidor d’Educació, Francesc Mezquita. L’edil també ha posat l’accent en la importància de “la inclusió, el respecte i l’acceptació de la diversitat en el projecte educatiu de Castelló, objectius en el quals ja treballem des de la xarxa de ciutats inclusives”, de la qual el consistori forma part des del passat mes de març.
El pla d’Aprenentatge Servei, el qual compta amb la col·laboració dels centres educatius i del Cefire, busca connectar l’estudiantat amb les associacions de la ciutat. La finalitat és contribuir a la millora de l’entorn a través de les propostes dutes a terme entre l’estudiantat i les associacions amb les quals col·laboren.
Amb aquesta finalitat, l’IES Vicent Castell ha presentat tres propostes. La primera està relacionada amb la custòdia del territori i l’arqueologia (Som Custòdia); la segona tracta sobre la conservació i difusió del patrimoni històric i la tercera busca fomentar l’esport al carrer mitjançant una lliga de bàsquet. Les propostes de l’IES Bovalar són la creació d’una lliga d’improvisació amb temàtica LGTBI, l’obertura d’una Escacs-room i la conscienciació sobre la cura de medi ambient (amb col·laboració amb el Consell de la Joventut de Castelló). També han proposat un taller per a recollir fem amb bicicleta, una pràctica coneguda com a ‘plogging’. L’Institut Ribalta ha presentat un projecte d’apicultura urbana per posar en valor la tasca que desenvolupen aquests insectes en al ciutat (Esplais).
La Universitat Jaume I ha proposat dos projectes per ajudar a les persones amb parkinson. Un destinat a l’alfabetització digital per a persones afectades per la malaltia i un altre sobre el desenvolupament de les ferramentes informàtiques per a la gestió d’una associació de pacients i familiars de parkinson. Finalment, l’Escola de Cases ha presentat dues propostes: la primera té a veure amb jocs de taula per a la millora social i la segona és el projecte musical del Cor de Joves (Parke Lidón i Ad Libitum, respectivament).
Cal recordar que les ajudes impulsades per l’Ajuntament de Castelló per al finançament del programa ascendeixen a un total de 12.000 euros, uns fons amb el qual es poden adquirir els materials necessaris per dur a terme els projectes. El programa, que va ser presentat l’estiu passat per Francesc Mezquita i per la representant del Cefire Artísticoexpressiu, té l’objectiu d’extreure allò après en les aules per posar-ho en pràctica en el dia a dia.