Castelló complementa amb atenció psicològica els serveis d’acompanyament a les víctimes de violència de gènere
Començarà a funcionar al gener, després que el SIO haja superat en 2020 les 300 atencions de caràcter social i jurídic
El Servei d’Igualtat d’Oportunitats (SIO) entre dones i homes de Castelló sumarà un nou servei d’atenció psicològica adreçat a víctimes de violència de gènere. Serà a partir del mes de gener i entre els objectius d’aquesta atenció professional estan la reparació emocional mitjançant la intervenció psicològica i especialitzada, de manera que es puguen fer sessions tant grupals com individuals i potenciar la recuperació i el restabliment de l’estat emocional front a la violència masclista.
Amb aquesta incorporació, el consistori aconsegueix “establir un programa d’acompanyament integral que permetrà ajudar les dones que han estat víctimes de la violència des de múltiples fronts i amb un treball coordinat i, per tant, més efectiu i amb resultats més evidents”, ha explicat la regidora de Feminismes i LGTBI, Verònica Ruiz.
L’edil ha recordat que el consistori ha implantant recentment un Protocol Municipal d'Actuació Coordinada per a l'Atenció Integral de les Dones Víctimes de Violència de Gènere, un document amb el qual es coordinene el diferents departaments i serveis implicats en la intervenció de casos de violència contra les dones. Es garanteix així una intervenció especialitzada, de qualitat i amb enfocament de gènere orientada a la prevenció i a millorar les condicions de vida de les víctimes de la violència de gènere.
En aquesta mateixa línia, el nou servei d’atenció psicològica està adreçat a dones víctimes de violència masclista, així com a les persones amb qui conviuen, les quals reben atenció en el Servei d’Igualtat d’Oportunitats (SIO). S’atendran. El servei atendrà també a adolescents víctimes de violència de gènere, les quals hauran d’anar acompanyades d’una persona major d’edat, amb una autorització prèvia, a la primera sessió. Les sessions es realitzaran els dilluns i els dimecres, excepto casos excepcionals, des de les 13.00 a les 17.00 hores (cal demanar cita prèvia).
Més de 300 atencions en 2020
Només en 2020, el personal del SIO ha realitzat 311 persones, amb ajuda i orientació de caràcter social i jurídic. L’atenció social es centra a informar, orientar, assessorar i derivar les demandes socials. A més a més, s’ha facilitat la tramitació de la targeta de transport i serveis extraescolars, s’ha donat suport en les peticions d’ajudes econòmiques i s’ha realitzat orientació laboral així com atenció a les sol·licituds mitjançant el servei Telefònic d’Atenció i Protecció a víctimes de violència masclista (ATENPRO).
Pel que fa a l’atenció jurídica, el SIO intervé per facilitar informació general, tot i que especialment en qüestions referides a la violència de gènere. A més a més, ofereix un servei de dret familiar, facilita informació prèvia a la separació, tracta de solucionar temes com l’impagament de les pensions establertes per la justícia o intervé per mediar en la conciliació de la vida laboral i familiar. També s’inclouen ajudes per tractar problemes com l’assetjament sexual, l’abús i el maltractatament.
Atenció presencial i telemàtica
Cal destacar que el Servei d’Igualtat d’Oportunitats entre homes i dones de l’Ajuntament de Castelló ofereix atenció presencial en el Passeig de Ribalta, mitjançant cita prèvia (964 35 53 22). Així mateix, existeix la possibilitat de fer arribar consultes mitjançant el correu electrònic (igualtat@castello.es). Durant els primers mesos de l’estat d’alarma l’atenció es va continuar fent per correu electrònic i per Skype.