Castelló commemora el Dia Mundial de la Parada Cardíaca amb tallers educatius per a escolars i simulacres per a fomentar la prevenció
La jornada, organitzada pel Servici d'Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana (SESCV) en col·laboració amb l'Ajuntament, ha inclòs tallers per a escolars, simulacres en la via pública i formació pràctica en maniobres de reanimació
La ciutat de Castelló ha celebrat hui el Dia Mundial de la Parada Cardíaca amb una sèrie d'activitats dirigides a la ciutadania, incloent-hi tallers per a escolars i simulacres en plena via pública. L'esdeveniment, organitzat pel Servici d'Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana (SESCV) en col·laboració amb l'Ajuntament de Castelló i celebrat en la plaça Major, ha comptat amb la presència de l'alcaldessa Begoña Carrasco, el regidor de Salut Pública, Luciano Ferrer, així com amb altres regidors del govern municipal.
El principal objectiu de la jornada ha sigut sensibilitzar a la població sobre la importància de la detecció precoç d'una possible parada cardiorespiratòria (PCR), l'activació ràpida dels servicis d'emergències i l'inici precoç de maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP). En este sentit, el regidor de Salut Pública ha indicat que “segons els experts, l'aplicació immediata de RCP i la desfibril·lació primerenca són claus per a augmentar significativament les probabilitats de supervivència en casos de parada cardiorespiratòria i, per això, estes iniciatives de conscienciació són molt importants”.
L'edil també ha indicat que "és fonamental que com a societat estiguem preparats per a actuar davant una emergència cardiorespiratòria. Estes jornades visibilitzen la importància de saber actuar i també permeten que els nostres ciutadans, des dels més joves fins als majors, puguen adquirir els coneixements necessaris per a salvar una vida”.
Més de 100 escolars
Durant l'acte, més de 100 escolars de l'Institut Francesc Ribalta han participat en torns rotatius en els tallers impartits. A través d'activitats pràctiques, com una gimcana i simulacres, els joves han aprés a actuar en situacions d'emergència, una formació vital que pot marcar la diferència en escenaris reals.
A més, s'han realitzat diversos simulacres de reanimació i s'ha comptat amb carpes informatives on personal especialitzat ha instruït als ciutadans en l'ús de desfibril·ladors i en la tècnica de RCP. Els participants han pogut practicar estes maniobres utilitzant torsos de simulació.
Durant la jornada també s'han exposat vehicles d'emergència com el Vehicle d'Intervenció Ràpida (USC), una ambulància medicalitzada del SAMU, i el Vehicle de Múltiples Víctimes (EMV), dissenyat per a situacions en les quals es requerix una resposta ràpida davant un gran nombre d'afectats.
La jornada ha conclòs amb la lectura d'un manifest en el qual s'ha subratllat la necessitat de continuar fomentant l'educació en primers auxilis i reanimació, amb l'objectiu d'augmentar la consciència pública i la capacitat de resposta davant esta mena d'emergències.