CASTELLÓN | MEDI AMBIENT

Castelló certifica a Holanda la seua aposta per avançar en solucions urbanes naturals

ELPERIODIC.COM - 05/06/2018

Castelló reivindica un nou urbanisme basat en solucions naturals que permeta donar resposta als reptes urbans, millorar la qualitat de vida i avançar cap a una nova ciutat més amigable amb les persones. L'Ajuntament de Castelló de la Plana, a través de l'Oficina de Planificació i Projecció Econòmica adscrita a Alcaldia, ha participat en la reunió internacional del projecte europeu Unalab Laboratoris Urbans Naturals, que s'ha celebrat aquesta setmana en Eindhoven (Holanda) i que ha designat a Gènova com a ciutat 'mentora' de la capital de la Plana.

Aquesta reunió s'ha celebrat coincidint amb el primer aniversari de l'inici del Unalab i ha permès debatre les fites aconseguides així com els següents passos i objectius para, en els pròxims 30 anys, fer de Castelló una ciutat més sostenible, amigable i renaturalitzada.

Castelló ha participat en les jornades de treball com a ciutat seguidora. Les ciutats capdavanteres del projecte (ciutats amb gran experiència en solucions basades en la naturalesa) Eindhoven, Tampere i Gènova comparteixen amb les seguidores les accions que estan aplicant dins del projecte per a promoure les solucions innovadores basades en la naturalesa davant els reptes urbans que han de respondre els municipis.

A partir d'ara, Castelló intensificarà la col·laboració amb la ciutat italiana de Gènova per a establir sinergies i veure les possibilitats de replicar les solucions en les quals estan treballant, sobretot en la gestió integral de l'aigua, segons expliquen des de l'Oficina de Promoció i Projecció Econòmica.

El projecte Unalab està integrat per 28 socis de 10 ciutats tant europees com a ciutats observadores internacionals (Hong Kong i Buenos Aires), amb l'objectiu de desenvolupar societats més intel·ligents, més resilientes i sostenibles a través de solucions innovadores basades en la naturalesa (Nature Based Solutions).

Unalab està liderat per tres ciutats europees amb molta experiència en desenvolupament sostenible (Tampere, Gènova i Eindhoven) i Castelló és soci col·laborador juntament amb Stavanger (Noruega), Praga (República Txeca), Cannes (França), Basaksehir (Turquia), Hong Kong (Xina) i Buenos Aires (Argentina). Aquesta iniciativa també comptarà amb la col·laboració de la ciutat de Guangzhou (Xina) i de la Xarxa d'Smart Cities Brasilera.

També treballen conjuntament institucions públiques, instituts de recerca com el Parc Cientific Tecnològic i Empresarial de la Universitat Jaume I (ESPAITEC), i xicotetes i mitges empreses de tot el món perquè tots els públics d'interès estiguen representats.

L'objectiu d'aquest programa europeu d'innovació ambiental i social és construir un "living lab" (laboratori vivent) en les ciutats capdavanteres per a realitzar proves i aconseguir solucions innovadores per a millorar la gestió de l'aigua en les ciutats. Entre tots els socis cerquen desenvolupar ciutats més intel·ligents, inclusives i sostenibles.