CASTELLÓN | FESTES

Castelló avisa que “si ara no som responsables no podrem celebrar la Magdalena”

CARLOS MEDINA - 13/01/2022

L'Ajuntament recomana suspendre les festivitats de Sant Antoni en els barris per a arribar en millor situació a les festes fundacionals

El portaveu municipal, José Luis López, ha alertat que Castelló està “en màxims històrics” d'incidència de covid

L'equip de govern municipal s'ha marcat l'estratègia de reduir la incidència de covid reduint l'activitat, per a arribar a la Magdalena en la millor situació possible, per la qual cosa ha optat per suspendre tots els actes municipals pels festejos de Sant Antoni i els Carnestoltes.

“La idea és intentar tindre aquestes setmanes una zona de vall per a arribar a Magdalena en una bona situació” i poder celebrar així “unes festes segures, controlades i amb totes les mesures de seguretat”, ha indicat José Luis López, el portaveu municipal en la roda de premsa posterior a la reunió del Centre de Coordinació Operatiu de la ciutat (Cecopal).

López ha recordat que la incidència a la ciutat “està en màxims històrics” i que “encara que és menor que en molts municipis de l'entorn, la situació és molt complicada”. Per això , ha fet una crida a la “prudència” i ha advertit que “si ara no som responsables no podrem celebrar la Magdalena”, programada del 19 al 27 de març.

Un Sant Antoni sense mistela ni coqueta

En la reunió convocada aquest matí s'ha ratificat la suspensió de Sant Antoni i Carnestoltes davant l'augment de la incidència de la pandèmia, Sobre aquest tema, l'alcaldessa i directora del Cecopal, Amparo Marco, ha demanat a la ciutadania “màxima prudència” en aconseguir la ciutat els 2.180 casos cada 100.000 persones en els últims 14 dies, amb el que 3.800 castellonencs han donat positiu en les últimes dues setmanes.

Per això, l'Ajuntament ha indicat a les associacions culturals i de veïns que el seu desig és que aquestes festes, amb llarga tradició en nombrosos barris perifèrics de la ciutat, se suspenguen per a reduir la incidència en la mesura que sigue possible.

En qualsevol cas, segons ha explicat López, com no està en mans del consistori prohibir-les, si finalment se sol·liciten les autoritzacions per a celebrar-les des de l'Ajuntament es recomana que “s'extremen al màxim les mesures” evitant els interiors, les aglomeracions o els actes que tenen la gastronomia com a centre per a “evitar llevar-se la macareta per a menjar coca o beure l'habitual mistela”. A més, López ha advertit que des de l'Ajuntament “es controlarà que es complisquen les normes” i ha recordat que “el responsable és l'organitzador”.

“La ciutat registra una alta incidència del virus i, des del consistori, hem d'actuar amb responsabilitat i prudència per a evitar situacions que puguen comportar un major risc com són els festejos populars”, ha indicat Marco, que ha insistit en la necessitat de “mantindre una actitud de màxima prudència” i “ser estrictes en el compliment de les mesures de prevenció com l'ús de la mascareta, la distància física i la higiene de mans”.

Diferents escenaris per a la Magdalena

A aquest respecte, el regidor de Festes, Omar Braina, ha assegurat a elperiodic.com que “en aquests moments està tot obert” i que “es produiran en els pròxims dies diverses reunions amb Sanitat a fi d'acordar les diferents mesures a adoptar per a cada tipus d'acte”.

El desig és tindre unes Magdalenes normals, ha explicat, “encara que s'està treballant en plans B”. “Segurament tindrem unes Magdalenes amb algunes mesures i adaptacions a la pandèmia”, ha afirmat Braina. Així, és previsible que es mantinguen múltiples mesures de control de la covid, com el possible canvi de recorreguts per a evitar aglomeracions en actes com el pregó o l'ofrena, que també es pot veure afectada per la remodelació de l'Avinguda Lledó.

Una programació que l'Ajuntament espera tindre acordada i tancada ja el mes de febrer, encara que, com ha recordat Braina, sempre quedarà adaptada a la normativa que aplique Sanitat per al tercer diumenge de quaresma.