CASTELLÓN | MEDI AMBIENT

Castelló assenyala a Benicàssim per les inundacions en la Marjal

CARLOS MEDINA - 30/09/2022

El consistori al·lega una “complexitat jurídica enorme” per a resoldre el problema originat pel trencament d'una canonada

“La complexitat jurídica per a resoldre l'assumpte és enorme”. Així s'ha expressat en el ple municipal d'aquest dijous el regidor de Medi Ambient Fernando Navarro, que ha explicat les complicacions per a resoldre el problema de les inundacions causades per una canonada trencada en la zona de Bovar, Senillar i Molinera, al nord de la Marjal de la ciutat.

“Tenim una infrestructura de drenatge que desseca una zona de la Marjaleria de Castelló i una altra part a Benicàssim. La infraestructura de drenatge està formada per un bombament situat en la zona de la Ralla de Benicàssim que desguassa en aquesta localitat,un segon bombament se situa en el Perrico a Castelló i un tercer en el Camí la Plana”, ha explicat en el ple.

Pel que sembla, la zona que genera més problemes és la de Bovar, Senillar i Molinera, la que hi ha més al nord del terme municipal. “La veritat i hem de ser honestos és que no sabem l'estat de la infraestructura en la resta del terme municipal. Ens diuen els tècnics municipals que la decisió que s'emprenga ha de ser universalizable a la resta de problemes que ens puguem trobar en el sistema de drenatge”, indica Navarro.

Navarro ha assegurat que desconeix des de quan està trencada la canonada, si està trencada en altres punts o per què la zona de la Molinera està en pitjors condicions que altres punts de la xarxa de drenatge que gestiona la comunitat de regants del Vedat Arrosser, que és l'entitat que pot dessecar segons la Llei Estatal d'Aigües.

També influeix, segons ha explicat, el bombament situat a Benicàssim, que ha deixat de bombar de 2010 a 2016 la meitat del seu cabal segons un document de la Universitat Politècnica de València, a conseqüència d'una sentència del Tribunal Suprem sobre el PAI Benicàssim Golf, que va obligar a paralitzar bombaments.

El bombament continua però va deixar de bombar la meitat i, al no bombar-se a la mar, hi ha més aigua en els terrenys de Bovar i Molinera.

Una solució jurídica complexa

Navarro ha qualificat de “frustrant” la lentitud del procés jurídic per a solucionar el problema, al mateix temps que ha assegurat que és “l'únic possible amb seguretat legal”.

“Tenim un informe de la secció de Control Urbanístic que informa la direcció de Serveis Públics de l'Ajuntament que hi ha habitatges afectats perquè una canonada no drena. I la direcció de Serveis Públics, que no té la titularitat en la infraestructura ni competència en la dessecació, segons la Llei de Règim de Bases Local, no sap si té capacitat legal per a fer una acta de replanteig o una execució de l'obra per a recuperar l'aigua que s'ha deixat de dessecar per la sentència de Benicàssim”, ha explicat.

Així, l'Ajuntament planteja dues respostes a l'espera que els tècnics diguen si es pot reparar o no. Si no es poguera reparar, ha explicat, “en els processos de regularització en els habitatges de la Marjaleria una de les respostes haurà de ser què es fa amb el nivell freàtic i l'aigua en superfície”.

“Entenc que els veïns porten temps esperant una resposta i que és un tema que a l'Ajuntament es porta postergant molt temps. En tres dècades sembla que es va fer veure que la infraestructura de drenatge no existia perquè el problema no esclatara però avui ens ha esclatat”, ha recordat Navarro.

Així, l'ajuntament no preveu una solució ràpida per a aquest problema, en témer que el problema acabe en un procediment judicial que complique més encara la situació. “Tenim la jurisprudència clara de la sentència de Benicàssim Golf, que ha provocat que el bombament funcione a la meitat”, ha advertit.

La canonada va ser instal·lada en 1973 per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i va ser recepcionada per diverses entitats, entre altres l'Ajuntament. Segons expliquen des de l'Ajuntament, en trobar-se en una zona d'aiguamoll protegida per la Llei d'Espais Naturals de la Comunitat Valenciana, la reparació s'haurà de realitzar justificant la continuïtat dels seus usos agraris, per la qual cosa el consistori està estudiant les vies legals per a actuar.

L'oposició demanen solucions a curt termini

Des del PP, el seu portaveu Begoña Carrasco ha reclamat que s'instal·le una estació de bombament en la zona de Bovar, que és el punt més baix de la Marjalería i que es revisen els protocols d'actuació de les estacions de bombament perquè es desguasse quan es requerisca, al mateix temps que adverteixen del risc que suposa la proliferació de mosquits per les aigües estancades.

El Vedat Arrosser, expliquen, “va aportar en el seu moment una solució temporal, col·locant una xicoteta bomba de dièsel per a extraure aigua, però es tracta d'una solució insuficient, ja que la capacitat d'extracció del dispositiu no arriba a rebaixar el nivell de les aigües, malgrat estar en funcionament els 365 dies de l'any”.