Carrasco reconeix la labor del SIO en matèria de prevenció i d'educació en valors per a combatre la violència de gènere
L'alcaldessa de Castelló visita el Servei d'Igualtat d'Oportunitats on es treballa ja en el IV Pla d'Igualtat de Dones i Homes per a la ciutat
L'alcaldessa de Castelló i regidora d'Igualtat, Begoña Carrasco, ha visitat hui el Servei d'Igualtat d'Oportunitats de Dones i Homes, acompanyada per la presidenta de Consell Municipal d'Igualtat, Clara Adsuara.
Carrasco ha recordat que “des del SIO s'aborda el treball en favor de la Igualtat des de dos vessants diferenciats com són l'atenció i orientació a dones i, d'altra banda la labor de sensibilització a la societat a través de diferents campanyes. I gran part d'aquesta labor es tradueix en el IV Pla d'Igualtat d'Oportunitats de Dones i Homes, en el qual ja està treballant el personal tècnic municipal, involucrant a diferents associacions”.
Per a l'alcaldessa de Castelló “la clau per a aconseguir una ciutat amb més Igualtat i que puga combatre la violència de gènere d'una manera més eficaç, passa per la prevenció, la informació i una educació en valors. I tot això de manera coordinada amb els diferents recursos amb els quals comptem a l'Ajuntament de Castelló i les altres administracions”.
En aquest sentit la primera edila ha fet també recalcament en què “cada any es realitzen campanyes amb motiu del 8M Dia Internacional de la Dona; 8 d'octubre Dia Internacional de la Xiqueta i del 25M Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència Contra la Dones, amb diferents accions que involucren a tota la societat castellonenca”.
A més, ha avançat que “la més pròxima d'aquestes campanyes té a veure amb la commemoració del 23 de setembre i el Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i el Trànsit de Dones, Xiquetes i Xiquets”. En aquest sentit, l'alcaldessa que ha subratllat que “aquesta campanya va dirigida a tots els centres de secundària de la ciutat i consisteix en la realització de tallers de sensibilització sobre prostitució i tràfic de persones amb finalitats de de explotació sexual”.
Campanyes per a Educació Primària i Secundària
Carrasco també destacat que “per a centres d'Educació Secundària trobem diferents campanyes i tallers com els de prevenció de la violència de gènere o contra el ‘sexting’, que són portades fins als centres escolars de la ciutat”.
En el cas de l'Educació Primària “aquestes iniciatives són igual o més importants, ja que hem de transmetre una sèrie de valors des de l'Edat més primerenca. Quant a les campanyes dirigides als escolars més xicotets l'alcaldessa ha esmentat “les que tenen a veure amb el ‘Dia de la Xiqueta o els tallers de coeducació, sense oblidar també una acció fonamental com és la formació al professorat a través dels ‘Patis de Coeducació’, on s'aporta als docents la informació útil per als processos d'ensenyament i aprenentatge en Igualtat, amb la participació de l'alumnat i les famílies”.
Un problema d'Estat
Carrasco ha alertat que “estem veient amb preocupació com la percepció que els adolescents a Espanya tenen sobre la violència de gènere està molt distorsionada i es corre el risc de normalitzar alguna cosa que no pot ser mai normal”.
“Per això és imprescindible, com fem des del SIO de l'Ajuntament de Castelló, portar aquestes campanyes fins als centres educatius perquè compten amb tota la informació possible i sàpien detectar un cas de violència de gènere des dels primers indicis, que poden passar des de l'intent de control del telèfon mòbil o Internet per part de les seues parelles o de la manera de vestir, per posar alguns exemples”, ha explicat.
La primera edila ha ressaltat que “el problema de la violència de gènere és un problema d'Estat i que exigeix solucions d'Estat. Per això el Govern d'Espanya ha de dotar dels mitjans necessaris per a erradicar aquesta xacra des de tots els àmbits, ja siga la prevenció, l'atenció a les víctimes o l'aplicació de la justícia sobre els quals exerceixen la violència”
L'alcaldessa ha lamentat que "aquest mes de juliol està sent un dels més tràgics dels últims anys, amb cinc assassinats, tres d'ells en la Comunitat Valenciana, la qual cosa ha fet que activem el Protocol Municipal on participen diferents àrees municipals”.
L'alcaldessa ha posat l'accent que “des de l'Ajuntament de Castelló posem tots els recursos municipals a la disposició de les víctimes. Uns recursos que van des de l'assessorament i orientació a les víctimes i fins a la seua vigilància i protecció”.